2 z 11
Poprzednie
Następne
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie 2022. Zobacz TOP 10 świątecznych ciast naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto miodownik Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
3 szklanki maki pszennej
3 jajka
25 dag masła szklanka cukru
1/2 szklanki miodu prawdziwego
2 łyżki śmietany kwaśnej
łyżeczka sody
łyżka kakao
dżem
Składniki na masę
1/2 l mleka
9 łyżek kaszy manny
2 kostki masła
olejek rumowy
Wykonanie
Do rondelka wlać mleko, włożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdjąć z ognia i pozostawić na 15 minut do ostygnięcia. Mąkę przesiać z sodą i kakao. Przestudzoną masę wymieszać z jajkami, śmietaną i mąką z dodatkami. Ciasto podzielić na trzy części. Każdy placek piec 20 minut w temperaturze 180 st. Po wystygnięciu przełożyć masą grysikową i powidłami. Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą.