Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. TOP 12 efektownych ciast, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]
Serowiec zasmażany Joanny Tokarz
Składniki na ciasto na blaszkę 24x36cm
1/2 kg mąki pszennej
25 dag cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej
Składniki na masę serową
1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na wierzch
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka
Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.