Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia: pyszne ciasto "Poezja" [PRZEPIS]

mad
Pyszne ciasto na święta.
Pyszne ciasto na święta. Anna Cyganik-Idęć
Przepis na pyszne świąteczne ciasto. Zobaczcie przepis!

Przepisem na świąteczne ciasto „Poezja” podzieliła się nasza Czytelniczka Anna Cyganik-Idęć. Pani Anna uwielbia piec ciasta, ciasteczka i przyrządzać desery. W dzieciństwie założyła swój „Zeszyt Kuchcika” i teraz część z zapisanych przez nią wiele lat temu przepisów można znaleźć na jej stronie www.maniawypiekania.pl.

Składniki na ciemny biszkopt

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki na masę kawową

  • masło (miękkie)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce
  • 2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie)

Składniki na biszkopt orzechowy

  • łyżka miodu
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g orzechów włoskich (posiekanych/zmielonych)

Składniki na masę kajmakową

  • puszka mleka skondensowanego - słodzonego lub gotowa masa krówkowa

Składniki na polewę czekoladową

  • 150-200 g czekolady mlecznej lub go­rzkiej
  • 2-3 łyżki masła


Wykonanie

Ciemny biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać partiami pianę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części.

Masa kawowa. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać kawę i cukier puder, zmiksować. Jeśli ktoś chce, może dodać likier kawowy. Jeśli masa jest mało słodka, to ilość cukru pudru można zwiększyć - wszystko zależy od upodobań. To samo dotyczy ilości kawy. Masę można cały czas próbować i dodawać cukru i kawy, tak, aby masa po prostu smakowała.

Biszkopt orzechowy. Białka ubić (w dużej misce), podczas ubijania dodając cukier. Do białek dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekane orzechy i ostrożnie połączyć z masą. Biszkopt orzechowy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa kajmakowa. Włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (tak, by woda ją całą zakrywała) i gotować przez około 1,5 godziny. Po tym czasie ostudzić i gotowe. Uwaga! Nie otwierać puszki zbyt wcześnie, gdyż ciśnienie, które się w niej tworzy, może spowodować wybuch wrzącej masy i Was poparzyć, a przy okazji obkleić Wam całą kuchnię.

Polewa czekoladowa. Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucić do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy, wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać ciasto. Dopóki czekolada nie zastygnie, można ją posypać kawałkami orzechów włoskich.

Położenie ciasta (od dołu). Połowa biszkoptu ciemnego, masa kawowa, biszkopt orzechowy, masa kajmakowa, połowa biszkoptu ciemnego, polewa czekoladowa.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia: pyszne ciasto "Poezja" [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski