Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta z alkoholem na Boże Narodzenie. Pyszne wypieki z procentami na świąteczny stół [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Pyszne ciasta z dodatkiem alkoholu na święta. Zobaczcie sprawdzone przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej. Na zdjęciu ciasto „Na bogato” z delicjami i alkoholem Koła Gospodyń z Białki.
Pyszne ciasta z dodatkiem alkoholu na święta. Zobaczcie sprawdzone przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej. Na zdjęciu ciasto „Na bogato” z delicjami i alkoholem Koła Gospodyń z Białki. Fot. KGW z Białki
Macie ochotę na pyszne ciasto z dodatkiem alkoholu na święta? W Boże Narodzenie na stołach nie może zabraknąć pysznych wypieków. Zebraliśmy dla Was przepisy czytelników Gazety Krakowskiej na ciasta, którym w święta nikt się nie oprze.

Ciasta z alkoholem na świąteczny stół. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na rewelacyjne wypieki:

  • Ciasto „Na bogato” z delicjami i alkoholem Koła Gospodyń z Białki
  • Ciasto kokosowo-kawowe
  • Ciasto kawowe Kopiko
  • Tort tiramisu mocno alkoholowy dla pełnoletnich
  • Mocno alkoholowe ciasto „Pijana zakonnica”

Polecamy:

Ciasto „Na bogato” z delicjami i alkoholem Koła Gospodyń z Białki [PRZEPIS]

Ciasto „Na bogato” z delicjami i alkoholem Koła Gospodyń z Białki.
Ciasto „Na bogato” z delicjami i alkoholem Koła Gospodyń z Białki. Fot. KGW z Białki

Składniki na korę orzechową 

  • 8 białek  
  • 23 dag cukru  
  • 3 żółtka 
  • 10 dag orzechów mielonych  
  • 10 dag orzechów krojonych 
  • 10 dag kokosu  
  • 10 dag rodzynek  
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka sody

 
 
Składniki na krem 

  • sok z puszki brzoskwiń 
  • 5 łyżeczek cukru 
  • 5 żółtek 
  • szklanka wody 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • kostka masła lub margaryny 

 
Dodatkowo 

  • delicje namoczone w alkoholu 
  • brzoskwinie 
  • galaretka brzoskwiniowa 

Wykonanie 
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec. 
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.  
Utrzeć  kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń. 
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.

Ciasto kokosowo-kawowe na świąteczny stół [PRZEPIS]

Ciasto kokosowo-kawowe na świąteczny stół.
Ciasto kokosowo-kawowe na świąteczny stół. Fot. Joanna Tokarz

Na blachę 24x36cm:
Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

2 placki kokosowe:

  • 14 białek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 400g wiórek kokosowych
  • 2 szczypty soli

Masa kawowa:

  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 150g cukru pudru
  • 330g margaryny np Palma
  • 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, rozmieszane w 2 łyżkach wody
  • 1 mały kieliszek spirytusu

Ponadto:

  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki pomarańczowe, ewentualnie truskawkowe

Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier oraz żółtka, nadal ubijamy. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy przesiane przez siteczko mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników, powoli drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy ok 25 minut w temp. 180 st C. (Do suchego patyczka)
Placki kokosowe: Składniki rozdzielamy na 2 placki. Najpierw ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok 30 minut w temp 180st C. To samo robimy z drugą porcją składników.
Masa kawowa: Masło utrzeć do białości, najlepiej drewnianą pałką. W kąpieli wodnej roztrzepać żółtka i jajko, dodać cukier i ubijać trzepaczką, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodać rozpuszczoną kawę. Masy nie możemy zagotować! Gorącą przekładamy do miski z zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje.
Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Ciasto kawowe z dodatkiem alkoholu "Kopiko" [PRZEPIS]

Ciasto kawowe z dodatkiem alkoholu Kopiko.
Ciasto kawowe z dodatkiem alkoholu Kopiko. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Składniki na poncz

  • 100 ml mocnej kawy parzonej

Składniki na masę

  • 3 szklanki mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 3,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g masła
  • 3 łyżki mocnej kawy parzonej
  • 1 kieliszek spirytusu

Dodatkowo

  • 25 sztuk herbatników
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty. Biszkopty nasączyć mocną kawą parzoną.
Masa: Dwie szklanki mleka zagotować razem z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać spirytus oraz zimną kawę parzoną. Utrzeć. 
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć 2/3 masy kawowo-budyniowej. Wyrównać i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki. 
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

Tort tiramisu mocno alkoholowy dla pełnoletnich [PRZEPIS]

Tort tiramisu mocno alkoholowy dla pełnoletnich.
Tort tiramisu mocno alkoholowy dla pełnoletnich. Fot. Agnieszka Węgrzyn

Składniki na biszkopt

  • 9 jaj (1 jajo – 4 dag cukru, 3 dag mąki)
  • 36 dag cukru
  • 27 dag mąki tortowej
  • szczypta soli do piany
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 50 dag serka mascarpone
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 litra śmietanki 36%

Składniki na poncz

  • około 1 litr mocnej kawy z ekspresu
  • szklanka likieru amaretto
  • ciemne gorzkie kakao

Wykonanie
Biszkopt. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Na koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżeczkach zimnej wody. Wbić żółtka, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać z przygotowaną masą. Piec w temperaturze 150-170 stopni. Po 30 minutach trochę podkręcić płomień i piec dalsze 20-30 minut. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, po czym wyjąć.
Ciasto ostudzić. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem tortu. Przygotowane ciasto pokroić na trzy blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Powoli mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę. Następnie, stopniowo dodawać mascarpone i żółtka, ubijając aż wszystko ładnie się połączy. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Przygotowaną śmietankę powoli i delikatnie wymieszać z kremem.
Wykonanie tortu. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć mocno kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. Na wierzchu też posmarować masą i obsypać grubszą warstwą kakao.
Przepis Agnieszki Węgrzyn z Głogoczowa

Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica” [PRZEPIS]

Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”.
Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”. Fot. Andżelika Knop

Składniki na biszkopt

  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu winnego

Składniki na krem

  • szklanka wody
  • pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
  • 2 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • szklanka cukru
  • około 100-200 ml wódki

Dodatkowo na wierzch

  • 0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
  • 1 fix do śmietany
  • czubata łyżka cukru pudru
  • dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)

Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.
Przepis Andżeliki Knop

Na świąteczny stół polecamy też pyszne sałatki warstwowe:

Zobacz też inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasta z alkoholem na Boże Narodzenie. Pyszne wypieki z procentami na świąteczny stół [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski