Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta z jabłkami. Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Sylwia Ładyga
Ciężki, wilgotny i bardzo pyszny! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na makowiec z jabłkami.

- Ten makowiec robi się błyskawicznie, a dodatek jabłek sprawia, że jest mokry i ciężki – mówi nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.

Składniki na blachę (26×30 cm)

  • mak ( suchy, nie mielony – 350 g
  • cukier – 300 g
  • masło – 240 g
  • jajka – 9 szt
  • jabłka – 600 g
  • budyń śmietankowy – 1 opakowanie
  • bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
  • olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
  • kasza manna – 8 łyżek
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

Dodatkowo

  • mleczna czekolada + kokos

Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasta z jabłkami. Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski