Ciasta z malinami: z mascarpone lub galaretką. Na biszkopcie lub herbatnikach. Te słodkości skradną twoje serce [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Przepisy na letnie ciasta z malinami. Na zdjęciu ciasto z malinami i masą z serka mascarpone. Fot. Koło Gospodyń w Białce
Ciasto z malinami to obowiązkowy letni deser. Malinowy puszek czy „siódme niebo z malinami”? Malinowa chmura, czy tarta z malinami? Zobaczcie sprawdzone przepisy na ciasta z malinami, które skradną wasze serca.

Ciasta z malinami to obowiązkowy, letni deser. Mamy dla Was sprawdzone przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne ciasta. Zobaczcie:

  • Ciasto „malinowy puszek” z mascarpone, na biszkopcie
  • Ciasto „Siódme niebo” z malinami, mascarpone, galaretką i bezą
  • Tarta z malinami
  • Ciasto biszkoptowe z malinami i mascarpone
  • Malinowa chmurka na kruchym cieście z budyniem

Ciasto z malinami na biszkopcie z mascarpone „malinowy puszek” [PRZEPIS]

Ciasto z malinami na biszkopcie z mascarpone „malinowy puszek”.
Ciasto z malinami na biszkopcie z mascarpone „malinowy puszek”. Fot. Dorota Wójcicka

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 160 g mąki pszennej

Składniki na poncz

  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru

Składniki na krem

  • 250 ml mascarpone
  • 600 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 400 g świeżych malin
  • ok. 8 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie
Białka wybić do miski, ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy do pieczenia o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 części.
Poncz. Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia.
Krem. Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać połowę kremówki, krótko zmiksować (kilka sekund), wlać pozostałą kremówkę, ubijać jeszcze ok. 20-30 sekund.
1/4 kremu odłożyć na wierzch. Pozostałą część kremu podzielić na pół.
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę kremu, gęsto ułożyć "na leżąco" maliny, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Przyłożyć połówką biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć odłożonym kremem, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

Ciasto „Siódme niebo” z malinami, mascarpone, galaretką i bezą [PRZEPIS]

Ciasto „Siódme niebo”  z malinami, mascarpone, galaretką i bezą.
Ciasto „Siódme niebo” z malinami, mascarpone, galaretką i bezą. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki na spód dużej blachy 40x25 cm

  • ok. 4 paczek herbatników

Składniki na białą masę

  • 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag 
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Składniki na warstwę malinową

  • 3 galaretki malinowe
  • 70 dag świeżych malin
  • 1 litr wody 

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe do posypania 

Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodać ją do malin. 
W czasie gdy galaretka się studzi zrobić bezę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal miksować, na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać bezę, wierzch posypać płatkami migdałowymi, piec w 140 stopniach przez 50-60 minut.

Żelatynę połączyć z gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić, dodać serek mascarpone, wanilię i cukier. Gdy wszystko jest połączone wlać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć warstwę herbatników, następnie na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, na masę wylać tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wyłożyć druga połowę białej masy. Na górę położyć upieczoną i wystudzoną bezę. Ciasto przed podaniem na kilka godzin wstawić do lodówki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Tarta z malinami [PRZEPIS]

Tarta z malinami.
Tarta z malinami. Fot. Andżelika Knop

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag zimnego masła
  • jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem

  • 50 dag sera
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki soku malinowego (najlepiej domowego)
  • maliny do dekoracji

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzeć palcami, a następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy.  Zagnieść szybko gładkie ciasto. Gotowe owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki do wystygnięcia. Następnie rozwałkować je na ok. pół centymetra i przełożyć do formy na tartę. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. 

Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do miski przełożyć ser, rozetrzeć go tak, aby utworzył jednolitą masę. Następnie dodać sok malinowy i dokładnie wymieszać. Na koniec przełożyć do miski ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać ją z serem. 
Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wyrównać wierzch ciasta, a następnie ułożyć na nim maliny. Gotową tartę włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Podawać z sosem malinowym.
Przepis Andżeliki Knop

Ciasto biszkoptowe z malinami i mascarpone [PRZEPIS]

Ciasto biszkoptowe z malinami i mascarpone.
Ciasto biszkoptowe z malinami i mascarpone. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina czerwonego barwnika

Składniki na poncz

  • pół szklanki wody
  • ćwiartka cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki na masę

  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • ok. 1/2 kg malin

Wykonanie
Ubić białka, dodać cukier, żółtka, olej i barwnik, dodać maki i proszek do pieczenia. Piec biszkopt ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Ubić schłodzoną kremówkę, pod koniec dodać cukier i mascarpone. Wyłożyć na biszkopt i na to ułożyć maliny jedna przy drugiej.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Malinowa chmurka na kruchym cieście z budyniem [PRZEPIS]

Malinowa chmurka na kruchym cieście z budyniem.
Malinowa chmurka na kruchym cieście z budyniem. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Składniki na kruche ciasto

  • 400 g maki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na piankę

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie
Ciasto. Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w stosunku 60 do 40 i wstawić do zamrażarki.
Blaszkę (ok. 35x20) wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Zetrzeć większą część ciasta i rozłożyć w formie, lekko przyklepać i wyrównać, podpiec na złoto ok. 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić.

Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a potem proszek budyniowy. Na koniec wlać cienką strużką olej.
Wyłożyć pianę na ostudzony spód. Wyrównać i gęsto ułożyć maliny otworkami do góry, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Wideo

Materiał oryginalny: Ciasta z malinami: z mascarpone lub galaretką. Na biszkopcie lub herbatnikach. Te słodkości skradną twoje serce [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Justyna
Mam dużą słabość do domowych ciach, często robię :-) W szczególności na niedzielę, wtedy zajadamy całą rodzinką, no i mamy obowiązkowo do popicia kompocik albo porzeczkowe caprio :-)
Dodaj ogłoszenie