Ciasta z truskawkami. Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone. Zobaczcie przepis!
Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Udostępnij:
Sezon na truskawki trwa! Polecamy pyszną roladę bezową z truskawkami i serkiem mascarpone. Niebo w gębie!

Pomysł na deser z truskawkami naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”. Zobaczcie przepis!
 
Składniki: 

  • 8 białek 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 250 g truskawek 
  • 50 g borówek 
  • 1 mały słoiczek wiśni  
  • 400 g cukru kryształu 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżeczki soku z cytryny 
  • cukier puder do posypania po wierzchu 
  • kilka truskawek 
  • listki świeżej mięty 

 
Wykonanie 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Gdy piana jest już sztywna zmniejszamy obroty na wolniejsze i dodajemy partiami cukier. Ostatnią partię mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z pianą. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i ponownie ubijamy około 2 minuty. Beza ma być śnieżnobiała i lśniąca. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dokładnie rozsmarowujemy na całości i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 30 minut.
Wyciągamy, przygotowujemy kolejny arkusz papieru, który kładziemy na wierzch upieczonej bezy i obracamy do góry spodem. Zwijamy na kształt rolady i wkładamy do wyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła. 
150 g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z mascarpone pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu.
Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Ciasta z truskawkami. Rolada bezowa z truskawkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

j
justyna

bardzo dobra, robiłam na czerwcówkę, każdemu smakowała :-) A do popicia mieliśmy porzeczkowe caprio z mocniejszą wkładeczką ;-)

Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie