Ciasta z truskawkami. Szarlotka skubana z truskawkami - prosta i obłędnie pyszna [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Szarlotka skubana z truskawkami. Zobaczcie przepis!
Szarlotka skubana z truskawkami. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Udostępnij:
Klasyczna szarlotka skubana, w której zamiast jabłek wykorzystano truskawki! Palce lizać! Ciasto do przygotowania w kilka chwil. Idealny deser do kawy lub herbaty. Zobaczcie przepis!

Truskawki zamiast jabłek? Jak najbardziej. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi” na szarlotkę, w której główne skrzypce grają aromatyczne i pyszne truskawki!

Składniki

  • 550 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i razem posiekać nożem. Następnie dodać jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę wymieszać z drożdżami (aż się rozpuszczą) i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posypać bułką tartą. Truskawki obrać z szypułek i przekroić na pół. Owoce ułożyć na cieście. Truskawki posypać cukrem waniliowym. Pozostałą część ciasta skubać i układać na owocach. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Ciasta z truskawkami. Szarlotka skubana z truskawkami - prosta i obłędnie pyszna [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina

Uwielbiam takie ciasta, proste ale pyszne. Siedzimy całą rodziną na tarasie i wcinamy, a do popicia jakiś kompocik albo porzeczkowe caprio :-)

Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie