MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciastka z czekoladą w roli głównej. Zobacz przepisy na mocno czekoladowe ciasteczka

opr. Magda Smoleń
Nic tak nie poprawia humoru jak ciasteczka z czekoladą! Zobaczcie przepisy na pyszne, domowe ciasteczka.
Nic tak nie poprawia humoru jak ciasteczka z czekoladą! Zobaczcie przepisy na pyszne, domowe ciasteczka. Fot. Dwór Korona Karkonoszy/Commplace
Macie ochotę na ciastka, w których główną rolę gra czekolada? Zobaczcie przepisy. Ciastka z białą czekoladą, ciasteczka brownie i blok ciasteczkowy – te słodkości poprawią Wam humor!

Ciastka z białą czekoladą [PRZEPIS]

Ciastka z białą czekoladą.
Ciastka z białą czekoladą. Fot. Dwór Korona Karkonoszy/Commplace

Składniki:

  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 85 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g obranych orzechów pistacji
  • szczypta soli
  • 100 g tartego parmezanu

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i dodać na końcu jajko.
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem z masą z masła.
Dodać posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrobić ponownie.
Z masy formować kulki około 30 g i spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut do brązowego koloru. Wystudzić.

Ciasteczka brownie z białą i gorzką czekoladą [PRZEPIS]

Ciasteczka brownie z białą i gorzką czekoladą.
Ciasteczka brownie z białą i gorzką czekoladą. Fot. Dwór Korona Karkonoszy/Commplace

Składniki:

  • 60 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Gorzką czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladową i dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszoną białą czekoladę.
Wstawić do zamrażarki na 10 minut.
Wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciastka same się rozleją podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Podczas schładzania ciastka stwardnieją.

Blok ciasteczkowy [PRZEPIS]

Blok ciasteczkowy.
Blok ciasteczkowy. Fot. Dwór Korona Karkonoszy/Commplace

Składniki:

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Sposób wykonania:
Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy. Następnie wsypać 150 g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu resztą pastylek. Piec w 170 stopniach C przez około 20 minut do brązowego koloru.
Źródło przepisów: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciastka z czekoladą w roli głównej. Zobacz przepisy na mocno czekoladowe ciasteczka - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski