Ciasto biszkoptowe: z masą budyniową i galaretką. TOP 12 przepisów na ciasta na biszkopcie, które zawsze wychodzą
Rolada biszkoptowa z masą kakaową i powidłami śliwkowymi. Smak zaskoczy wszystkich!
Składniki na ciasto
jajko – 6 sztuk
cukier – 8 łyżek
cukier waniliowy – 1 opakowanie
mąka pszenna – 6 łyżek
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Składniki na masę:
masło – 200 g
kakao – 2 łyżki
czekolada – 60 g
olejek rumowy – 0,5 łyżeczki
powidła śliwkowe – 1 łyżka
Dodatkowo
polewa czekoladowa
Wykonanie:
CIASTO :
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W garnku gotujemy wodę, kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.
Zdejmujemy z garnka, cały czas ubijamy do ostudzenia masy.
1/3 masy odkładamy, a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu (ciepłe) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.
MASA:
Miękkie masło rozcieramy w misce, dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Mieszamy z masą maślano-jajeczną.
(można dodać odrobinę spirytusu do smaku!)
CAŁOŚĆ:
Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.
Całość polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”