Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami? To wcale nie jest trudne! Zobaczcie przepis krok po kroku!
Macie ochotę na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami? To wcale nie jest trudne! Zobaczcie przepis krok po kroku!
Na temat przygotowania ciasta drożdżowego narosły mity, które niepotrzebnie odstraszają od jego przygotowania wszystkich domowych cukierników mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej. Poniższy przepis to ukłon w ich stronę, a zarazem sposób na pewny sukces drożdżowy. Przechodząc przez recepturę krok po kroku szybko połączycie niezbędne składniki i odkryjecie, że ciasto drożdżowe może być równie proste jak przysłowiowa bułka z masłem, z tą różnicą, że zdecydowanie wspanialej smakuje!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – proste i pyszne [PRZEPIS]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Składniki na ciasto drożdżowe (foremka o średnicy 26 cm):

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
  • 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju Rapso (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 op. drożdży (7 g)
  • 1 op. cukru z wanilią
  • skórka z 1 średniej cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek
  • garść orzechów brazylijskich Kresto
  • garść płatków migdałowych Kresto
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
  • cukier puder
  • masło lub olej
  • bułka tarta

Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasto drożdżowe ze śliwkami – proste i pyszne [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski