MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto kruche i ucierane

Redakcja
\* Aby ciasto z owocami było kruche i bez zakalca, przed nałożeniem owoców powinniśmy posmarować je białkiem i lekko oprószyć mąką.

Pogotowie kulinarne

\ Jeżeli ciasto kruche zbyt się kruszy, oznacza to, że dodaliśmy za mało wody. Trzeba ją dodać, najlepiej mocno schłodzoną.
\
Jajka roztrzepane z odrobiną soku z cytryny i dodane do ciasta kruchego spowodują, że będzie ono wyjątkowo smaczne i delikatne.
\ Jeśli ciasto przypala się od góry, należy przykryć je papierem do pieczenia lub pergaminem.
\
Ciasta kruche i ucierane będą bardziej puszyste, jeśli zrobimy je z klarowanego masła.
\ Ciasto ucierane będzie bardziej puszyste, jeśli dodamy do niego wodę mineralną.
\
Aby ciasto ucierane miało bardzo ciekawy smak, dodajmy do niego odrobinę budyniu w proszku, zmniejszając ilość mąki, którą zastępujemy budyniem.
\ Ciasto ucierane wyjmujemy z formy po wystygnięciu, tylko z tortownicy należy je wyjąć od razu i umieścić na tacy bądź talerzu.
\
Ciasto z blachy nie połamie się, jeśli będziemy kroić je bezpośrednio na blasze.
\* Przy pieczeniu ciast kruchych blachy nie smarujemy tłuszczem, gdyż dużo tłuszczu jest w cieście.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski