MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto kruche ze śliwkami

Redakcja
śliwki 1 kg

Słodki kącik

mąka 1,5 szklanki
ocet 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżeczki
masło 10 dag
1. Mąkę (odłożyć trochę do posypania stolnicy) wymieszać nożem z cukrem, szczyptą soli i kawałkami masła, dodać 8 łyżek zimnej wody i ocet. Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąc pestki. Połówki śliwek przeciąć wzdłuż na pół
3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć do formy (okrągłej) uformować brzeg wysokości 2 cm. Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do góry, tworząc kształt rozetki
4. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 225 C
5. Przygotowanie polewy: 2 jajka wymieszać z 1/2 szklanki śmietany 3 łyżkami cukru i szczypta cynamonu.
6. Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 min

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski