Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto leśny mech na dużą blachę. Przepis na ciasto z kremem i owocami. Wygląda nieziemsko, a domownicy nie będą szczędzić komplementów

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne ciasto leśny mech z kremem z serka mascarpone i świeżymi owocami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne ciasto leśny mech z kremem z serka mascarpone i świeżymi owocami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na wyjątkowy wypiek na specjalną okazję? Proponuję ciasto leśny mech, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. To miękkie ciasto przełożone waniliowym kremem z serkiem mascarpone i udekorowane owocami. Idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Wypróbuj przepis i zobacz, jak krok po kroku zrobić ciasto leśny mech. Smacznego!

W skrócie

Ciasto leśny mech smakuje wyśmienicie i ma piękny kolor. Swoją bajkową barwę zawdzięcza szpinakowi, który dodaje się bezpośrednio do ciasta. Nie martw się, jeśli nie lubisz szpinaku. Nie będzie on wyczuwalny w smaku! Wilgotne i miękkie ciasto przełożone jest kremem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Warto dodać do niego cukier waniliowy lub waniliową pastę. Górę wypieku dekorujemy pokruszonym ciastem i świeżymi owocami.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne ciasto leśny mech

Przepis na ciasto leśny mech

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Porcja na blaszkę 23x33 cm.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • niecała szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego 16g.

Krem:

  • 500 g serka mascarpone schłodzonego,
  • 500 ml śmietanki 36% schłodzonej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego 16g,
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix,
  • owoce do dekoracji: maliny, truskawki, borówki, porzeczki, ziarenka granatu.

Jak zrobić ciasto leśny mech?

  1. Zacznij od przygotowania szpinaku: szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie z wody za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  3. Wlej olej wąskim strumieniem, by połączył się z ubitymi jajkami.
  4. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj szpinak.
  5. Na koniec dodaj do ciasta mąkę i proszek do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz leśny mech ok. 35 min w 170 stopniach Celsjusza.
  8. Gotowe ciasto wystudź.
  9. Przygotuj krem: zacznij od ubicia śmietanki z cukrem i jeśli tego używasz dodaj śmietan-fix.
  10. Do miski przełóż serek mascarpone i wymieszaj łyżką.
  11. Stopniowo dodawaj ubitą śmietanę i mieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach.
  12. Zetnij górną część ciasta jeśli zrobiła Ci się na nim górka lub zetnij boczny pasek około 2 cm.
  13. Wydrąż z odciętej części zielone ciasto do osobnej miseczki.
  14. Na spód ciasta wyłóż krem, a wierzch posyp odłożonym zielonym ciastem.
  15. Schowaj całość do lodówki na około 1 godzinę.
  16. Przed podaniem udekoruj leśny mech owocami.
Pyszne ciasto leśny mech z kremem z serka mascarpone i świeżymi owocami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto leśny mech na dużą blachę. Przepis na ciasto z kremem...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ciasto leśny mech na dużą blachę. Przepis na ciasto z kremem i owocami. Wygląda nieziemsko, a domownicy nie będą szczędzić komplementów - Strona Kuchni

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski