Ciasto marchewkowe to zdrowa alternatywa, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto marchewkowe szczególnie popularne jest w krajach anglosaskich. Nic dziwnego – jest proste w wykonaniu i pyszne.
Marchew to źródło beta-karotenu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie wzroku, przeciwutleniaczy i luteiny, a także witamin C i B6. To magiczne warzywo sprawdza się nie tylko w koktajlach i zupach, ale jest idealnym składnikiem ciast i deserów. Jak zatem przygotować ten zdrowy wypiek?
Poniżej przepisy na pyszne ciasta marchewkowe:
- Proste i szybkie ciasto marchewkowe
- Ciasto marchewkowe z bakaliami
- Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami
- Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka
- Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym
Proste i szybkie ciasto marchewkowe [PRZEPIS]

Składniki
- 4 jajka
- 25 dag cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki marchwi- startej
- 2 jabłka - starte na grubym oczku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Marchewkę i jabłka obrać oraz zetrzeć na tarce i dodać do masy. Ciasto przelać do keksówki i upiec.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Pojawianki
Ciasto marchewkowe z bakaliami. Proste i pyszne [PRZEPIS]

Składniki
- 200 g cukru kryształu
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 250 g startej marchewki
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
- cukier puder
Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli.
Boki tortownicy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 200 g startej marchwi
- 200 g mąki
- 50 g orzechów
- 100 g rodzynek
- 150 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżeczki cynamonu
- starta skórkę pomarańczy
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wymieszać jajka, cukier i olej. Przesiać mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodać do pozostałych składników. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodać startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlać do lekko natłuszczonej blachy. Piec przez 45-55 minut
Przepis pochodzi z akcji Beko #Jedzjakmistrz
Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka [PRZEPIS]

Składniki (blaszka 20x30 cm):
- 1 puszka ananasa w lekkim syropie
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (ok 2-3 duże marchewki)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- garść posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę z serka:
- 2 opakowania śniadaniowego serka śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli polewa ma być słodka)
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie ciasta marchewkowego
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Ananas odsącz i pokrój na drobne kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę, olej, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany ananas i startą marchewkę.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Przelej ciasto do foremki. Piecz 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.
Wykonanie polewy
Wszystkie składniki polewy wymieszaj na jednolitą maskę. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym [PRZEPIS]

Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)
Ciasto marchewkowe:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 200 g marchewki
- 200 g mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżki naturalnego gorzkiego kakao
- 1 op. orzechów włoskich Bakal
- 100 g moreli suszonych Bakal
Konfitura morelowa:
- 100 g moreli suszonych Bakal
- 100 ml wrzątku
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem twarogowy:
- 400 g twarogu tłustego
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki powyższej konfitury morelowej
Do dekoracji:
- 30 g gorzkiej czekolady + 15 g masła
- kilka sztuk moreli suszonych Bakal
- kilka sztuk orzechów włoskich Bakal
Wykonanie:
Ciasto marchewkowe: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekać, morele drobno pokroić. Jajka ubić z solą oraz cukrem do jasności i puszystości. Nadal ubijając wlewać strumyczkiem olej. Dodać startą marchewkę, posiekane bakalie i wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nożykiem oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy.
Konfitura morelowa: Morele zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie, nie odsączając morel z wody, dodać do nich łyżkę soku z cytryny i całość zmiksować na gęstą konfiturę.
Krem twarogowy: Twaróg zmielić trzykrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodać zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej. Całość zmiksować do połączenia.
Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić ostrym nożem z ząbkami na dwa równe blaty. Dolny wysmarować pozostałą konfiturą morelową, wyłożyć ? kremu twarogowego (polecam wyciskać przez rękaw cukierniczy). Przykryć II blatem ciasta. Górę przyozdobić rozetkami kremu, oblać polewą czekoladową (czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej). Udekorować suszonymi morelami i orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!
Przepis blogerki kulinarnej Justyny Dragan
Zobacz też inne przepisy na pysze ciasta:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Nowa żona Ronaldo: czwarta i młodsza od niego o 14 lat. Takie było ich wesele [WIDEO]
- Nowy "Znachor" to najlepsza ekranizacja w historii? Tym się różni od starego klasyka
- Trzyosobowa rodzina zginęła w wypadku na A1. Wiadomo, z jaką prędkością pędziło auto
- Piknik w towarzystwie... niedźwiedzia. To nagranie robi furorę w sieci