Ciasto marchewkowe, że palce lizać. Zobacz, jak zrobić wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszne ciasto marchewkowe? Zobaczcie pięć sprawdzonych przepisów naszych Czytelników na rewelacyjne ciasta marchewkowe.
Macie ochotę na pyszne ciasto marchewkowe? Zobaczcie pięć sprawdzonych przepisów naszych Czytelników na rewelacyjne ciasta marchewkowe. Fot. Joanna Tokarz
Ciasto marchewkowe z bakaliami, ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem, ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami czy w końcu – proste i szybkie ciasto marchewkowe. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na ten pyszny wypiek. Szczególnie polecamy ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym.

Ciasto marchewkowe to zdrowa alternatywa, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto marchewkowe szczególnie popularne jest w krajach anglosaskich. Nic dziwnego – jest proste w wykonaniu i pyszne.
Marchew to źródło beta-karotenu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie wzroku, przeciwutleniaczy i luteiny, a także witamin C i B6. To magiczne warzywo sprawdza się nie tylko w koktajlach i zupach, ale jest idealnym składnikiem ciast i deserów. Jak zatem przygotować ten zdrowy wypiek?

Poniżej przepisy na pyszne ciasta marchewkowe:

  • Proste i szybkie ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe z bakaliami
  • Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami
  • Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka
  • Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym

Proste i szybkie ciasto marchewkowe [PRZEPIS]

Proste i szybkie ciasto marchewkowe.
Proste i szybkie ciasto marchewkowe. Fot. 123 RF

Składniki

  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki marchwi- startej
  • 2 jabłka - starte na grubym oczku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Marchewkę i jabłka obrać oraz zetrzeć na tarce i dodać do masy. Ciasto przelać do keksówki i upiec.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Pojawianki

Ciasto marchewkowe z bakaliami. Proste i pyszne [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowe z bakaliami. Proste i pyszne.
Ciasto marchewkowe z bakaliami. Proste i pyszne. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 200 g cukru kryształu
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 250 g startej marchewki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
  • cukier puder

Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli.
Boki tortownicy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami.
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami.

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g startej marchwi
  • 200 g mąki
  • 50 g orzechów
  • 100 g rodzynek
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • starta skórkę pomarańczy
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wymieszać jajka, cukier i olej. Przesiać mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodać do pozostałych składników. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodać startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlać do lekko natłuszczonej blachy. Piec przez 45-55 minut
Przepis pochodzi z akcji Beko #Jedzjakmistrz

Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka.
Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Składniki (blaszka 20x30 cm):

  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (ok 2-3 duże marchewki)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Składniki na polewę z serka:

  • 2 opakowania śniadaniowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli polewa ma być słodka)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie ciasta marchewkowego
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Ananas odsącz i pokrój na drobne kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę, olej, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany ananas i startą marchewkę.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Przelej ciasto do foremki. Piecz 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.
Wykonanie polewy
Wszystkie składniki polewy wymieszaj na jednolitą maskę. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym.
Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym.

Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)
Ciasto marchewkowe:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g marchewki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżki naturalnego gorzkiego kakao
  • 1 op. orzechów włoskich Bakal
  • 100 g moreli suszonych Bakal

Konfitura morelowa:

  • 100 g moreli suszonych Bakal
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem twarogowy:

  • 400 g twarogu tłustego
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki powyższej konfitury morelowej

Do dekoracji:

  • 30 g gorzkiej czekolady + 15 g masła
  • kilka sztuk moreli suszonych Bakal
  • kilka sztuk orzechów włoskich Bakal

Wykonanie:
Ciasto marchewkowe: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekać, morele drobno pokroić. Jajka ubić z solą oraz cukrem do jasności i puszystości. Nadal ubijając wlewać strumyczkiem olej. Dodać startą marchewkę, posiekane bakalie i wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nożykiem oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy.
Konfitura morelowa: Morele zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie, nie odsączając morel z wody, dodać do nich łyżkę soku z cytryny i całość zmiksować na gęstą konfiturę.
Krem twarogowy: Twaróg zmielić trzykrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodać zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej. Całość zmiksować do połączenia.
Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić ostrym nożem z ząbkami na dwa równe blaty. Dolny wysmarować pozostałą konfiturą morelową, wyłożyć ? kremu twarogowego (polecam wyciskać przez rękaw cukierniczy). Przykryć II blatem ciasta. Górę przyozdobić rozetkami kremu, oblać polewą czekoladową (czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej). Udekorować suszonymi morelami i orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!
Przepis blogerki kulinarnej Justyny Dragan

Zobacz też inne przepisy na pysze ciasta:

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasto marchewkowe, że palce lizać. Zobacz, jak zrobić wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie