Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto marchewkowe, że palce lizać. Zobacz, jak zrobić wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe

opr. Magda Smoleń
Wideo
od 16 lat
Ciasto marchewkowe z bakaliami, ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem, ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami czy w końcu – proste i szybkie ciasto marchewkowe. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na ten pyszny wypiek. Szczególnie polecamy ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym.

Ciasto marchewkowe to zdrowa alternatywa, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto marchewkowe szczególnie popularne jest w krajach anglosaskich. Nic dziwnego – jest proste w wykonaniu i pyszne.
Marchew to źródło beta-karotenu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie wzroku, przeciwutleniaczy i luteiny, a także witamin C i B6. To magiczne warzywo sprawdza się nie tylko w koktajlach i zupach, ale jest idealnym składnikiem ciast i deserów. Jak zatem przygotować ten zdrowy wypiek?

Poniżej przepisy na pyszne ciasta marchewkowe:

  • Proste i szybkie ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe z bakaliami
  • Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami
  • Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka
  • Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym

Proste i szybkie ciasto marchewkowe [PRZEPIS]

Proste i szybkie ciasto marchewkowe.
Proste i szybkie ciasto marchewkowe. Fot. 123 RF

Składniki

  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki marchwi- startej
  • 2 jabłka - starte na grubym oczku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Marchewkę i jabłka obrać oraz zetrzeć na tarce i dodać do masy. Ciasto przelać do keksówki i upiec.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Pojawianki

Ciasto marchewkowe z bakaliami. Proste i pyszne [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowe z bakaliami. Proste i pyszne.
Ciasto marchewkowe z bakaliami. Proste i pyszne. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 200 g cukru kryształu
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 250 g startej marchewki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
  • cukier puder

Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli.
Boki tortownicy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami.
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami.

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g startej marchwi
  • 200 g mąki
  • 50 g orzechów
  • 100 g rodzynek
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • starta skórkę pomarańczy
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wymieszać jajka, cukier i olej. Przesiać mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodać do pozostałych składników. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodać startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlać do lekko natłuszczonej blachy. Piec przez 45-55 minut
Przepis pochodzi z akcji Beko #Jedzjakmistrz

Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka.
Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Składniki (blaszka 20x30 cm):

  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (ok 2-3 duże marchewki)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Składniki na polewę z serka:

  • 2 opakowania śniadaniowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli polewa ma być słodka)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie ciasta marchewkowego
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Ananas odsącz i pokrój na drobne kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę, olej, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany ananas i startą marchewkę.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Przelej ciasto do foremki. Piecz 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.
Wykonanie polewy
Wszystkie składniki polewy wymieszaj na jednolitą maskę. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym [PRZEPIS]

Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym.
Ciasto marchewkowo-morelowe z kremem twarogowym.

Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)
Ciasto marchewkowe:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g marchewki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżki naturalnego gorzkiego kakao
  • 1 op. orzechów włoskich Bakal
  • 100 g moreli suszonych Bakal

Konfitura morelowa:

  • 100 g moreli suszonych Bakal
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem twarogowy:

  • 400 g twarogu tłustego
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki powyższej konfitury morelowej

Do dekoracji:

  • 30 g gorzkiej czekolady + 15 g masła
  • kilka sztuk moreli suszonych Bakal
  • kilka sztuk orzechów włoskich Bakal

Wykonanie:
Ciasto marchewkowe: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekać, morele drobno pokroić. Jajka ubić z solą oraz cukrem do jasności i puszystości. Nadal ubijając wlewać strumyczkiem olej. Dodać startą marchewkę, posiekane bakalie i wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nożykiem oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy.
Konfitura morelowa: Morele zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie, nie odsączając morel z wody, dodać do nich łyżkę soku z cytryny i całość zmiksować na gęstą konfiturę.
Krem twarogowy: Twaróg zmielić trzykrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodać zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej. Całość zmiksować do połączenia.
Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić ostrym nożem z ząbkami na dwa równe blaty. Dolny wysmarować pozostałą konfiturą morelową, wyłożyć ? kremu twarogowego (polecam wyciskać przez rękaw cukierniczy). Przykryć II blatem ciasta. Górę przyozdobić rozetkami kremu, oblać polewą czekoladową (czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej). Udekorować suszonymi morelami i orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!
Przepis blogerki kulinarnej Justyny Dragan

Zobacz też inne przepisy na pysze ciasta:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasto marchewkowe, że palce lizać. Zobacz, jak zrobić wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski