Ciasto pleśniak ma smak dzieciństwa. Fantastyczny przepis na kruche ciasto z bezą, które nigdy nie wyszło z mody

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto pleśniak gotowe. Można je jeść zaraz po przestudzeniu.
Ciasto pleśniak gotowe. Można je jeść zaraz po przestudzeniu. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Ciasto pleśniak od lat cieszy się w Polsce dużą popularnością, a wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i młodością. W czasach PRL-u pojawiało się niemal w każdym domu. Pleśniaka przygotowuje się z kruchego ciasta, bezy i kwaskowego dżemu. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku.

Na skróty

Ciasta i desery z dzieciństwa, czyli comfort food

Każdy z nas ma ulubione smaki z dzieciństwa, dania, które kojarzą się rodzinnym domem i beztroskimi latami młodości. Obecnie bardzo popularne jest wracanie wspomnieniami do tamtych lat i przygotowywanie potraw, wywołujących u nas nostalgię i uśmiech. Wpisuje się to w trend kulinarny comfort food.

Przygotowaliśmy kilka polecanych przepisów na ciasta i desery jak z dzieciństwa:

Mamy dla Ciebie niezawodny przepis z dawnych lat na ciasto pleśniak, którym w przeszłości zajadano się w niemal każdym domu. To połączenie kruchego ciasta, z kwaskowym dżemem i słodką bezą. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu i wymaga odrobiny wysiłku, ale z naszymi wskazówkami z pewnością się uda.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto pleśniak:

Przepis na ciasto pleśniak

(czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny)

Pleśniak to przepyszny deser na różne okazje.
Pleśniak to przepyszny deser na różne okazje. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki cukru do białek,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 1 słoiczek gładkiego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego.

Jak zrobić ciasto pleśniak krok po kroku?

  1. Oddziel żółtka od białek do oddzielnych miseczek.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z margaryną lub masłem.
  3. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i szklankę cukru. Posiekaj wszystko nożem, a następnie szybko zagnieć rękami. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
  4. Podziel ciasto na pół. Jedną z części jeszcze raz przekrój na pół. Do takiej małej ćwiartki dodaj kakao i wyrób. Możesz zrobić to w misce, dzięki temu nie ubrudzisz stolnicy.
  5. Zawiń każdą część ciasta w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  6. Ubij białka z połową szklanki cukru na sztywną pianę.
  7. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmaruj ciasto dżemem i zetrzyj na nie kakaowe ciasto.
  9. Wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj jasne ciasto.
  10. Piecz całość w 170 stopniach przez ok. 50 minut.

Ciasto pleśniak gotowe. Smacznego.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Ciasto pleśniak ma smak dzieciństwa. Fantastyczny przepis na kruche ciasto z bezą, które nigdy nie wyszło z mody - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie