Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto pleśniak – zawsze wychodzi i smakuje wyśmienicie [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Wideo
od 16 lat
Ciasto pleśniak to pewniak, który zawsze wychodzi! Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich.

Kruchy spód, powidła lub sezonowe owoce, piana z białek i pyszne ciasto gotowe. Popularny pleśniak wraca do łask! Przepisem podzieliły się Panie z Koła Gospodyń w Białce.

Składniki na ciasto

  • ½ kg mąki
  • 35 dag margaryny
  • 5 dag cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek

Składniki na pianę

  • 6 białek
  • szklanka cukru

Dodatkowo

  • powidła lub sezonowe owoce

Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Od całego ciasta odciąć 2 kulki, włożyć do lodówki na chwilę. Resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, rozłożyć na nim nadzienie z powideł lub sezonowych owoców i zetrzeć 1 kulkę ciasta. Piec 1/2 godziny. Ciasto wyciągnąć, dać ubitą na sztywno pianę z 6 białek i szklanki cukru i zetrzeć drugą kulkę ciasta. Upiec na złoto. 
To ciasto można piec z dowolnym nadzieniem: owocami sezonowymi np. czernicami, borówkami czy jabłkami. Można posmarować powidłami i posypać rozdrobnionymi orzechami lub migdałami. Do piany można dodać kisiel owocowy i wtedy piana będzie kolorowa. Możliwości jest sporo, a ciasto zawsze smakuje wyśmienicie. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasto pleśniak – zawsze wychodzi i smakuje wyśmienicie [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski