Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek. Pyszny deser dla każdego [PRZEPIS]

mad
Pyszne i proste ciasto bez pieczenia "kryształek".
Pyszne i proste ciasto bez pieczenia "kryształek". Fot. mad
Kryształek, czyli łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia! Zobaczcie przepis.

Pyszny, lekki deser bez pieczenia? Ciasto „kryształek” robi się błyskawicznie, a smakuje wyjątkowo. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Marii Cekiery.

Ciasto kryształek bez pieczenia [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 galaretek (trzy różne kolory)
  • 50 g żelatyny
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • szklanka kefiru
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy

Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek. Pyszny deser dla każdego [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Irenka

Ja już od dawna nie używam galaretek, szkoda zdrowia na taką chemię, lepiej do owocowego jogurtu albo soku dodać żelatynę i wyjdzie lepiej, jeśli ciasto ma być aromatyczne i kolorowe, to porzeczkowe caprio bardzo się nada

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie