Słodki kącik
3 łyżki soku z cytryny,
150 g masła,
150 g cukru,
3 jajka,
300 g mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/8 l mleka,
100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady,
1 łyżka rumu (lub wódka + zapach rumowy),
4 czubate łyżki płatków owsianych,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej,
cukier puder.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, mleko, gałkę, cynamon, rum, płatki owsiane i czekoladę.
Formę (do bab lub tortownicę o średnicy ok. 26 cm) wysmarować tłuszczem. Nałożyć do niej 2/3 ciasta, położyć gruszki i przykryć resztą ciasta. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Lekko wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?