CIASTO
1/2 kg mąki (3 szklanki)
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody
**
POLEWA ORZECHOWA
30 dag orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
**
KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 kostka masła
2/3 szklanki cukru pudru
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Polewa: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
Krem: z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać powoli wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
Ciasto przełożyć warstwami; Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?