MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z polewą cytrynową

Redakcja
Słodki kącik

Składniki:

20 dag masła
25 dag cukru
4 jajka
1 kg chudego twarogu
opakowanie budyniu waniliowego w proszku
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
80 dag jasnych i ciemnych winogron
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Masło zmiksować z cukrem. Kolejno dodawać po jednym jajku, stale miksując. Dodać twaróg, proszek budyniowy, mannę, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.
Winogrona umyć, osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę twarogową. Na wierzchu rozłożyć winogrona, wciskając je lekko w ciasto.
Piec 40 minut w temperaturze 160°C. Upieczone ciasto wyjąć, lekko przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gęstym lukrem polać ciasto. Podawać pokrojone w romby.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski