Ciasto z rabarbarem. TOP 7 ciast z rabarbarem w roli głównej [PRZEPISY]
Tarta rabarbarowa Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na ciasto na formę 25 cm
300 g mąki pszennej
150 g masła
75 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
Składniki na nadzienie
1 kg rabarbaru
160 g brązowego cukru
starta skórka z połowy pomarańczy
2 łyżeczki soku z pomarańczy
30 g mąki kukurydzianej
Wykonanie
Ciasto. Do robota wrzucić mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany, jajko i zimne masło pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto. Gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Nadzienie. Odciąć końcówki rabarbaru i wyrzucić, łodygi umyć i pociąć na kawałki. Rabarbar przełożyć do miski. Wsypać cukier, mąkę kukurydzianą, startą skórkę z pomarańczy oraz sok i wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto przełożyć nasze nadzienie. Rozwałkować pozostałą część ciasta, pociąć paseczki i nałożyć przeplatając je na wierzch nadzienia.
Tartę włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i piec 55 minut aż wierzch tarty się zrumieni. Po upieczeniu i wystudzeniu tarty włożyć ją na około godzinę do lodówki, aby nadzienie stężało.