2 z 8
Poprzednie
Następne
Ciasto z rabarbarem. TOP 7 ciast z rabarbarem w roli głównej [PRZEPISY]
Babciny placek z rabarbarem Marty Góry
Składniki
50-75 dag rabarbaru (umytego, obranego i pokrojonego)
4 jaja
25 dag cukru drobnego lub pudru
20 dag mąki
15 dag masła
cukier waniliowy
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Z białek ubić bardzo sztywną pianę. Dodawać do masy żółtkowo-tłuszczowej po łyżce, na przemian z mąką. Delikatnie wymieszać. (uwaga! – nie dodawać proszku do pieczenia!). Wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę, na to wyłożyć rabarbar. Piec w temperaturze 180-200 stopni do upieczenia (na tzw. patyk - aż wbity do ciasta będzie suchy).