Ciasto z truskawkami na biszkopcie z galaretką i masą śmietanową, czyli torcik babci Danusi [PRZEPIS]
Składniki na blachę około 39x23cm
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
- 1 kostka margaryny (250g)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. 15 dag dojrzałych i miękkich truskawek
Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 22%
- 1 opakowanie żelatyny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa
- 100 g rodzynek
Wierzch:
- ok. 80 dag małych truskawek
- 2 galaretki agrestowe
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie
Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy - każdą w jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią spożywczą salaterki i pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej zrobić to poprzedniego wieczoru i zostawić na noc. Dobrze zastygnięte wyciągamy z salaterek, odwijamy folię i kroimy na kostkę.
Z podanych składników pieczemy biszkopt - 30 min w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy zmieszane z proszkiem mąki przesiane przez sito, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Upieczony i przestudzony biszkopt delikatnie przekrawamy wzdłuż na całej długości. Wystarczy odciąć tylko cieniutką warstwę, tak by przełożyć ją między masę truskawkową a śmietanową.
Masa truskawkowa: Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Dodajemy truskawki i ponownie ucieramy.
Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder oraz cukry waniliowe. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Po jakimś czasie dodajemy dwie łyżki gorącej wody, mieszamy. Dodatkowo rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy pokrojone galaretki i rodzynki. Mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na cienką warstwę biszkoptu. Od razu - bo masa szybko zastyga. Układamy na niej truskawki.
2 galaretki agrestowe i 2 truskawkowe rozpuszczamy w dwóch osobnych garnkach zalewając każde 750 ml gorącej wody. Tężejącymi galaretkami zalewamy truskawki.
Przełożenie: Biszkopt - masa truskawkowa - cienka warstwa biszkoptu - masa śmietanowa - truskawki- galaretka agrestowa- galaretka truskawkowa.
Do masy śmietanowej można dodać również galaretkę truskawkową. Pokrojoną w kostkę - jak pozostałe lub rozpuszczoną w 0,5 szklanki gorącej wody i przestudzoną.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"
Sałatka milionera
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?