ciasto
- 375 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g margaryny
- 100 g cukru
- 1 łyżka mleka
masa:
- ok. 1/2 l mleka
- 310 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 jajko
- 750 g twarogu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 750 g wiśni bez pestek
kruszonka:
- 175 g mąki
- 125 g cukru
- 125 g margaryny
1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Szklankę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkami i 1 filiżanką wody.
3. Resztę mleka zagotować ze 150 g cukru, wlać budyń z żółtkami, mieszając zagotować, przestudzić.
4. Ser wymieszać z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz pianą ubitą z jajek. Do sera dodać masę budyniową.
5. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Na to wyłożyć masę serową i wiśnie.
6. Zagnieść składniki na kruszonkę, rozetrzeć w palcach i posypać ciasto.
7. Piec 45 minut w temp. 200 st.
na**podstawie www.gotowanie.wkl.pl**
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?