Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co na grilla? Postaw na nietypowe dania z grilla z orientalną nutą [PRZEPISY]

mad
Szukasz pomysłu na nietypowe dania z grilla? Zobaczcie przepisy na grilla z nutą orientu!
Szukasz pomysłu na nietypowe dania z grilla? Zobaczcie przepisy na grilla z nutą orientu!
Czym zaskoczyć znajomych i jak przełamać grillową rutynę? W tym sezonie postaw na niecodzienne, orientalne smaki.

Nietypowe dania z grilla. Dzięki marynacie z tahini, panierce z za’tarem i słodkiej niespodziance na ciepło, z łatwością zachwycisz nawet grillowych profesjonalistów!

Grillowanie: orzechowa marynata z tahini

Sezam zachwyca w każdej odsłonie – zarówno w formie chrupiących ziarenek, jak i w postaci sycącej chałwy. Gdzieś pomiędzy znajduje się tahini – gęsty, aromatyczny krem z prażonego sezamu. Choć instynktownie umieszczamy tahini na półce ze słodkimi smarowidłami i składnikami deserów, warto zaopatrzyć się w tę pastę przed majówkowym grillem. Dlaczego? Dzięki dziecinnie prostej marynacie z tahini grillowane potrawy nabiorą nietypowego, orzechowego aromatu, któremu ciężko się oprzeć!

Orientalny grill? Dlaczego nie!
Orientalny grill? Dlaczego nie! pixabay.com

Orzechowa marynata z tahini [PRZEPIS]

Składniki na 0,5 kg kurczaka lub boczniaków

  • 2-3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/4 szklanki tahini od Jasmeen
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie
Aby zachować soczystość składników, przed przyrządzeniem marynaty schłodź kurczaka lub grzyby w lodówce przez około godzinę. Możesz je odrobinę posolić.
Wszystkie składniki marynaty rozgnieć w moździerzu lub zmiel w pojemniku blendera. Schłodzone grzyby lub mięso pokrój na spore kawałki i wysmaruj grubą warstwą marynaty.
Zawiń kawałki w folię spożywczą i rozgrzej grilla. Gdy nabiorą temperatury pokojowej, będą gotowe do grillowania!

Odkryj za’tar – bliskowschodnią mieszankę przypraw, która jest wprost stworzona do doprawiania białych ryb.
Odkryj za’tar – bliskowschodnią mieszankę przypraw, która jest wprost stworzona do doprawiania białych ryb. pixabay.com

Grillowanie: chrupiąca panierka z za’tarem

Jeśli chcesz mieć gwarancję, że twoje danie zaskoczy twoich znajomych i ich kubki smakowe, postaw na nowość. Odkryj za’tar – bliskowschodnią mieszankę przypraw, która jest wprost stworzona do doprawiania białych ryb. Jej kwaskowy smak zastępuje tradycyjną cytrynę, podkreślając walory smakowe dania. Za’tar doskonale nadaje się także do grillowanych warzyw, które zwykle przyprawiamy „na włosko” – np. cukinii i bakłażana.

Chrupiąca panierka z za’tarem [PRZEPIS]

Składniki na 4-6 filetów ryby lub dużą cukinię

  • 3 łyżki za'taru od Jasmeen
  • 1/3 szklanki posiekanych pistacji
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek harissy od Jasmeen
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • oliwa

Przygotowanie

  • 1. Jeśli panierujesz cukinię, pokrój ją w ukośne plastry o grubości ok. 1,5 cm.
  • 2. W misce wymieszaj za'tar, posiekane pistacje i sól. W drugiej misce wymieszać harissę i miód lub syrop klonowy.
  • 3. Rybę lub cukinię obtocz w mieszance harissy i miodu lub syropu, aż będą równomiernie pokryte. Następnie posyp każdy kawałek mieszanką za'taru, pistacji i soli.
  • 4. Całość skrop oliwą i umieść na grillu na ok. 10-15 minut.
Spróbujcie bananów z grilla!
Spróbujcie bananów z grilla! pixabay.com

Grillowanie: słodka niespodzianka na gorąco

Nie ma dobrej imprezy bez deseru. Ten „słodki ciężar” zwykle bierze na siebie jedna osoba, która pojawia się na grillu z blachą ciasta. Proponujemy odwrócić ten scenariusz, i zadbać o to, żeby podczas twojego grilla każdy skomponował swój własny deser! Pieczone na grillu banany są pyszne same w sobie, ale jeszcze większe wrażenie zrobią, gdy będą naszpikowane słodkimi rozmaitościami, które każdy może dobrać według uznania.

Banany z grilla [PRZEPIS]

Składniki:

  • banany w skórce – mogą być schłodzone
  • czekolada w tabliczkach – deserowa lub gorzka
  • tahini od Jasmeen
  • miód lub syrop klonowy
  • orzechy i bakalie

Przygotowanie
Ostrożnie zrób nacięcie wzdłuż banana. Chodzi o to, by naciąć skórkę, ale nie obrać owocu.
Umieść w nacięciu banana kawałki czekolady, orzechy i bakalie wedle uznania.
Tak przygotowane banany połóż na grillu i poczekaj, aż czekolada zacznie się topić.
Po zdjęciu z grilla możesz polać nadzienie banana tahini, miodem lub syropem klonowym. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Co na grilla? Postaw na nietypowe dania z grilla z orientalną nutą [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski