MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co to jest sushi? Jak przygotować sushi w domu. Przepisy na sushi [PORADNIK, PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Międzynarodowy Dzień Sushi obchodzony jest 18 czerwca. Jak przygotować sushi w domu? Zobaczcie przepisy!
Międzynarodowy Dzień Sushi obchodzony jest 18 czerwca. Jak przygotować sushi w domu? Zobaczcie przepisy! fot. pixabay
Kuchnia japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, ponieważ składa się z prostych, świeżych, niskokalorycznych produktów. Dowodem na jej doskonały wpływ na zdrowie jest też fakt, że Japończycy często dożywają sędziwej starości. Dlatego też japoński specjał – sushi staje się coraz popularniejszy.

Warto spróbować przyrządzić sushi samodzielnie w domu, do tego w nietypowej odsłonie – dodając do niego orientalne, chrupiące orzechy takie jak pekan czy makadamia.

Sushi – ryż, ocet ryżowy i ryba

Podstawą tradycyjnego sushi są tak naprawdę tylko trzy składniki: ryż, ocet ryżowy i ryba. Przez Japończyków przyrządzane jest od wieków, idealnie wpisując się w ich kulturę prostego i niezwykle estetycznego jedzenia oraz odpowiedniego celebrowania każdego posiłku.

Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, lekkość i świetny wpływ na organizm, od kilkunastu lat podbija również serca i kubki smakowe Europejczyków.

Dziś w restauracjach możemy znaleźć nie tylko klasyczne propozycje sushi, ale również niekonwencjonalne, pomysłowe połączenia takie czyli sushi z dodatkiem kurczaka, wegetariańskie czy z owocami.

Japońskie sushi – przygotuj je w domu

Bardzo popularne stały się też akcesoria i składniki, które pozwalają przygotować japoński specjał w domu - można kupić je praktycznie w każdym większym sklepie. Takie samodzielne komponowanie sushi to nie tylko świetna kulinarna zabawa, ale też możliwość dodania do rolki nieoczywistych elementów – stworzenia wegetariańskiej propozycji z tofu, owocami i orzechami pekan czy wymieszania sezamu z pokruszonymi orzechami makadamia. Dzięki temu sushi nie tylko będzie doskonale smakować, ale dzięki witaminom i minerałom zawartym w orzechach, stanie się jeszcze bardziej pożywnym i pełnowartościowym posiłkiem . My zaś będziemy mieć satysfakcję, że udało nam się dorównać japońskiej precyzji i stworzyć oryginalną rolkę własnego pomysłu.

Klasyczne sushi  w orzechowej posypce.
Klasyczne sushi w orzechowej posypce. Fot. materiały prasowe

Klasyczne sushi w orzechowej posypce [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 g ryżu do sushi
  • ½ kg świeżego tuńczyka
  • 120g serka Philadelphia
  • 1 zielony ogórek
  • 3 listki sushi nori
  • 75 g orzechów makadamia Bakalland
  • 200g sezamu Bakalland
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 płatków marynowanego imbiru w zalewie

Wykonanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z ryżem i całość studzimy. Łososia kroimy w paski, ogórka obieramy i kroimy w słupki. Na macie bambusowej układamy centymetrową warstwę ryżu, kładziemy na nim nori, a następnie przy dolnej krawędzi nori rozsmarowujemy warstwę serka Philadelphia, układamy na niej kawałki łososia i ogórka. Zawijamy w taki sposób, by nori i składniki znajdowały się w środku rolki, a ryż otaczał ją z zewnątrz. Gotowa rolkę kroimy na równe części, posypujemy sezamem i pokruszonymi orzechami makadamia. Podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi.

Wegetariańskie sushi z owocami i orzechami.
Wegetariańskie sushi z owocami i orzechami. Fot. materiały prasowe

Wegetariańskie sushi z owocami i orzechami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 200 g ryżu do sushi
  • 100ml soku z buraka
  • 1 mango
  • 1 granat
  • 75 g orzechów pekan Bakalland
  • 200 g tofu
  • 1 ogórek
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 płatków marynowanego imbiru w zalewie

Wykonanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z ryżem i całość studzimy. Do ostudzonego ryżu dodajemy pokruszone orzechy pekan. Ryż dzielimy na pół – jedną część mieszamy z sokiem z buraka, a drugą z posiekaną rukolą. Warzywa, owoce i tofu kroimy w słupki. Nori umieszczamy przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Tworząc pierwszą rolkę, na nori rozkładamy warstwę ryżu z rukolą, pozostawiając 1 cm marginesu z góry i z dołu. Przy krawędzi ryżu układamy tofu, mango, paprykę i kilka liści szpinaku. Zawijamy tak, by nori zamknęły ryż i składniki w środku rolki. Tworząc drugą rolkę, nori i barwiony sokiem z buraka ryż przygotowujemy dokładnie tak, jak wcześniej. Przy krawędzi ryżu układamy mango, paprykę, ogórka, awokado i kilka liści szpinaku. Całość zawijamy. Gotowe rolki kroimy na równe kawałki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Co to jest sushi? Jak przygotować sushi w domu. Przepisy na sushi [PORADNIK, PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski