Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co zostało z kuchni faraonów

(MM)
Takie naczynia na mleko sprzed 4 tys. lat są w kolekcji Muzeum Archeologicznego w Krakowie
Takie naczynia na mleko sprzed 4 tys. lat są w kolekcji Muzeum Archeologicznego w Krakowie FOT. ARCHIWUM
Wystawa. W lipcu w Muzeum Archeologicznym (ul. Senacka 3) można oglądać egipski dzban na mleko. Przy okazji wystawy pt. „Zostało z kuchni faraonów” naukowcy przypominają: w starożytnym Egipcie najpopularniejsze było mleko krowie, choć Egipcjanie używali też mleka kóz, owiec, oślic, a nawet gazeli.

W kolekcji muzeum znajduje się kilka naczyń z czasów Średniego Państwa (2100–1800 p.n.e.), które służyły za pojemniki na mleko i jego wyroby. Naczynia takie powstawały w wyspecjalizowanych warsztatach, które produkowały je m.in. dla faraonów.

Naukowcom z Instytutu Kultur Śródziemnomorskich Polskiej Akademii Nauk w Warszawie oraz Laboratorium Analysis z Poznania, w ramach wspólnego projektu, udało się wyekstrahować pozostałości mleka z kilku naczyń tego typu.

Mleko i jego przetwory były w starożytnym Egipcie, obok chleba i piwa, jednym z najważniejszych produktów żywnościowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski