reklama

Coś do grilla - burgund

RedakcjaZaktualizowano 
Tymczasem idealnym napojem do grilowania jest czerwone wino, ale powinno być - do przyprawionego na ostro, zabejcowanego czosnkiem i pieczonego na żywym ogniu mięsa - winem poważnym, ciężkim, smakowo bogatym. Takim, które ma własny charakter, a nie służy tylko do spłukiwania przypraw i tłuszczu. I nie znam niczego lepszego do grilla niż burgund. Muszę się tutaj, niejako przy okazji, przyznać do osobistych skłonności. Otóż, wbrew największym autorytetom, wolę dla własnego użytku burgunda niż bordeaux. Oczywiście, chylę czoła przed wielkimi winami z Medoc czy Saint Emillion, ale portfela uchylam chętniej dla burgundów. Zwłaszcza że nie tak snobistyczne, nie tak osławione, są zdecydowanie tańsze. Nie na tyle jednak, żebym miał kogokolwiek namawiać do popijania podwawelskiej z grilla Chambertinem, Chambolle - Musigny czy Aloxe-Corton. Bez przesady. Ale można u nas bez trudu kupić Bourgogne Passe-tout-gran w cenie około 25 złotych za butelkę. Jest to proste wino stołowe, ale burgundzkie. To znaczy, że w jego prostocie jest smak i aromat charakterystyczny i dla wielkich win z regionu wzdłuż Saony, między Dijon a Villefranche. Gwarancją jakości jest ograniczenie zbiorów do 55 hektolitrów z hektara i roczne leżakowanie. Nie mędrkując - po roku jest to po prostu wino smaczne i idealne do mięs.

Piwnica i okolica

   Jest sezon na grilowanie i - ku mojej przynajmniej rozpaczy - na piwo. Amerykański zwyczaj zmieszał się u nas z niemieckim i zamiast jak Amerykanie popijać steki, barbecue i (po polsku) kiełbasę podwawelską słodką colą, popija się to, jak Niemcy wszystko (widziałem popijane piwem ślimaki, a nawet ostrygi) kwaśnym piwskiem. Wątpliwą przyjemność wieńczy powszechne bekanie i porost brzuchów.
   Dlaczego reputacja burgundów nie jest tak wielka jak bordeaux - można by o tym napisać całą rozprawę historyczno-gospodarczą, bardzo zresztą pouczającą. Jednym z najważniejszych powodów jest to, że w Bordeaux odpowiednio wcześniej zakazano ustawowo dzielenia winnic między spadkobierców - a w Burgundii nie. Nastąpiło rozdrobnienie i w rezultacie w Bordeaux za jakość wina odpowiada producent, a w Burgundii handlarz. W Bordeaux wina klasyfikowane są winnicami, w Burgundii gminami. Co nie znaczy, że te ostatnie są gorsze. Mnie smakują lepiej. Mają też wyjątkowy kolor ciemnej purpury - stąd burgund w farbiarstwie i nawet w sztuce. Winogrona, z których jest wyrabiany - Gamay i Pinot Noir - wymagają ciepła, aby sfermentować do poziomu 12-14 proc. W 1862 roku rząd Kalifornii, który popierał rozwój winiarstwa, wysłał do Burgundii (szpiegostwo gospodarcze) Węgra Agostona Haraszty, aby podpatrzył, jak robić dobre wino. Węgier napisał: "Na Cote d’Or wystarczy 5 dni, aby doprowadzić wino do fermentacji. Tylko przy zimnej pogodzie właściciel każe wchodzić do kadzi swoim rozebranym na golasa pracownikom, aby ciałami dostarczyli niezbędne ciepło".
   Nie wiem, czy dalej jest to praktykowane, czy też stosuje się inne metody grzania - w każdym razie polecam burgunda.
Radwan

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3