Cudzoziemcy kręcą u nas lody

RedakcjaZaktualizowano 
Tiffany, plac Szczepański 7 Fot. Bartosz Toboła
Tiffany, plac Szczepański 7 Fot. Bartosz Toboła
BIZNES. Coraz większą popularnością w Krakowie cieszą się lodziarnie prowadzone przez obcokrajowców. To przed ich lokalami ustawiają się największe kolejki chętnych, aby spróbować egzotycznych, m.in. irańskich smaków.

Tiffany, plac Szczepański 7 Fot. Bartosz Toboła

W gorące dni wzrasta popularność krakowskich lodziarni. Wystarczy przejść przez centrum miasta i zwrócić uwagę na ustawione w kilku miejscach nawet kilkudziesięciometrowe kolejki.

Ostatnio największą popularnością cieszą się lokale prowadzone przez obcokrajowców.

- Najważniejsze są naturalne i starannie dobrane składniki. Bez dobrej jakości przypraw i owoców nie przygotujemy smacznych lodów - tłumaczy Agnieszka Javaheri , która wraz z mężem Irańczykiem prowadzi lodziarnię Tiffany przy placu Szczepańskim 7.

- Kiedy wybieramy składniki, nigdy nie szukamy najtańszych, zawsze kierujemy się tym, aby owoce były świeże. Dlatego u nas owoce sezonowe pojawiają się tylko wtedy, kiedy przychodzi na nie pora. Nie dodajemy nieświeżych produktów, konserwantów, past ani barwników. To właśnie doceniają nasi klienci - dodaje Mehdi Javaheri, mąż pani Agnieszki.

W Tiffanym można spróbować najbardziej egzotycznych smaków lodów, takich jak perski szafran, orzech brazylijski, berberys czy jagody perskie zesherk o kwaskowatym smaku.

Szczególną popularnością wśród klientów cieszy się szafran, którego 90 proc. upraw pochodzi z Iranu, rodzinnego kraju Mehdiego.

Każdego dnia u państwa Javaheri możemy spróbować 14 smaków lodów, nie są to jednak cały czas te same rodzaje. Porcja kosztuje 3 złote, to wyższa cena niż w pozostałych odwiedzonych przez nas lokalach, jednak porcje także wydają się być znacznie większe.

- Mąż ciągle ma nowe pomysły, cały czas staramy się szukać inspiracji. Czasem zdarza się, że czekamy na składniki, które docierają do nas drogą morską z Iranu - wyjaśnia Agnieszka Javaheri.

Klienci Tiffany lubią lody pistacjowe, dlatego do ich produkcji właściciele zamawiają irańskie orzechy pistacjowe.

- Mimo że cena za kilogram jest znacznie większa, orzechy są smaczniejsze i bardziej dojrzałe. Irańczycy nie mają w zwyczaju przeznaczać najlepszej jakości towaru na eksport, dlatego w Polsce ani w żadnym innym kraju nie można ich dostać - dodaje Mehdi.

Przez lokal państwa Javaheri w upalne dni przewija się nawet kilkaset klientów. Biznes jest prowadzony tylko w sezonie letnim.

- Nie lubię stać w długich kolejkach, ale wybierając lody, zawsze kieruję się smakiem - mówi Anna Żubyra, klientka "Tiffany", która w gorące środowe przedpołudnie odwiedziła lokal.

Niedługo po niej pojawia się kolejny klient z przygotowanym wcześniej ogromnym pudełkiem, który zamawia 11 porcji. Pan Jacek Szalcer jest stałym klientem Tiffany'ego.

- Jednego dnia zamówiłem nawet 14 gałek, aby wypróbować wszystkie dostępne smaki. Czasem zamawiam więcej, czasem mniej, ale zawsze tutaj, bo tu lody są najlepsze - dodaje.

Przy ulicy Sławkowskiej 19 znajduje się lodziarnia Katane prowadzona przez Sycylijczyków. Sprzedają w niej 70 rodzajów smaków lodów w porcjach.

- We Włoszech sprzedajemy lody w porcjach. Te tzw. kręcone w ogóle nie są u nas popularne, dlatego określenie "włoskie lody" mylnie sugeruje, że tworzy się je według włoskiej receptury - mówi właściciel Katane.

Nazwa "lody włoskie" pochodzi od tego, że urządzenia do wyrobu takich specjałów były sprowadzane z Italii jeszcze w czasach PRL.

Lodziarnię na rogu ulic Pomostowej i Brodzińskiego prowadzi Włoch i Polak. Sprzedają kilkanaście rodzajów smaków lodów w porcjach, każda po 2,5 zł. Największe kolejki tworzą się tu w niedzielne popołudnia.

Sylwia Nowosińska

krakow@dziennik.krakow.pl

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

b
basiomysz@wp.pl

Na Brodzińskiego! i owszem sa kolejki,ale
do LODÓW DOMOWYCH, które nie potrzebują
żadnej rekomendacji.Spróbujcie!
Wasze artykuły robią wodę z mózgów jak reklamy.

b
basiomysz@wp.pl

Największe kolejki ustawiają się na Brodzińskiego ale do LODów DOMOWYCH, które
nie potrzebują żadnej gazetowej rekomendacji.
Przyjdżcie spróbować, a napewno powrócicie
by zjeść wiecej.....

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3