MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym...

Cukinia. 8 nietypowych, pysznych dań. Cukinia w roli głównej [PRZEPISY]

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym

Składniki na placki

3 młode cukinie
2 jajka
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy

Składniki na sos koperkowy
200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
pęczek koperku
szczypta soli i pieprzu

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

Zobacz również

Doradca Trumpa spotkał się z Netanjahu. Wzywa do ukarania sędziów MTK

Doradca Trumpa spotkał się z Netanjahu. Wzywa do ukarania sędziów MTK

Ktoś ukradł kwiaty spod schroniska. Na nowych darczyńców nie trzeba było długo czekać

Ktoś ukradł kwiaty spod schroniska. Na nowych darczyńców nie trzeba było długo czekać

Polecamy

Wraca pomysł budowy masztu telefonii na Krzeptówkach. Pierwszą bitwę wygrali górale

Wraca pomysł budowy masztu telefonii na Krzeptówkach. Pierwszą bitwę wygrali górale

Krakowianka za kierownicą bolidu w wyścigach samochodowych serii F4

Krakowianka za kierownicą bolidu w wyścigach samochodowych serii F4

Riposta prezesa MZPN Ryszarda Kołtuna na zarzuty byłego prezesa Podokręgu Kraków

Riposta prezesa MZPN Ryszarda Kołtuna na zarzuty byłego prezesa Podokręgu Kraków