Cukinia. 8 nietypowych, pysznych dań. Cukinia w roli głównej [PRZEPISY]
Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki
Składniki
1 duża cukinia
12 pomidorków koktajlowych
garść liści szpinaku baby
1 duży pęczek natki pietruszki
75 g orzechów Pinii Bakalland
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 połówka cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cukinię dokładnie umyć i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki zrobić z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć i posiekać, dodać ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie zblendować za pomocą pulsacyjnych ruchów.
Gotowe pesto przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przełożyć na patelnię i smażyć przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie.
Gotowe danie przyprawić do smaku solą i pieprzem i posypać liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość można skropić sokiem z cytryny.