Cukinia na zimę do słoików. Jak zrobić dobre przetwory z cukinii? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Przetwory z cukinii na zimę do słoików. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Przetwory z cukinii na zimę do słoików. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Fot. Andrzej Łukańko
Udostępnij:
Jak zrobić cukinie do słoików na zimę? Zobaczcie trzy sprawdzone przepisy – na plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików, cukinię z czosnkiem i ziołami na zimę oraz sałatkę z cukinii na zimę do słoików.

Przetwory z cukinii na zimę – sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Zróbcie, bo warto!

Poniżej znajdziecie przepisy na:

  • Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików
  • Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę
  • Sałatka z cukinii na zimę do słoików

Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików [PRZEPIS]

Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików.
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki na dwa słoiki po 180 ml 

  • 5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm

Składniki na zalewę 

  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • 2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 
  • 1/4 łyżeczki soli  
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 5 ząbków polskiego czosnku

 

Wykonanie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni bez tłuszczu opiec plastry, pozbawiając je wilgoci. 
Składniki na zalewę połączyć ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii ułożyć na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy. 
Gotowe słoiczki przełożyć do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka. Jest to idealny dodatek do mięs i pasztetów. 
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę [PRZEPIS]

Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę.
Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę. Fot. Andrzej Łukańko

Składniki

  • cukinia różnokolorowa (20-30 cm długości)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • czosnek
  • opcjonalnie zioła (np. bazylia, rozmaryn, tymianek, lubczyk, itp.)

Wykonanie
Cukinie pokroić na plastry wraz ze skórką o grubości ok. 0,5 cm.
Ułożyć na talerzu i delikatnie posolić.
Rozgrzać olej na patelni i pokrojone i osolone plastry podpiec na lekki kolor jasnobrązowy, ale tak aby plastry się nie rozleciały .
Oleju użyć tyle, aby się nie przypalał, plastry cukinii nie pływały w nim. Gorące plastry cukinii przekładać do słoików różnymi kolorami, przekładając je plasterkami czosnku,  oraz opcjonalnie ziołami. Pieprzymy do smaku. W słoiku powstanie ładna „zebra”.
Do napełnionego słoika wlać łyżeczkę octu winnego i ewentualnie uzupełnić świeżym olejem, zostawiając około 1 cm luzu .
Cukinia nasącza się olejem podczas pieczenia,
stąd niewiele trzeba dolewać oleju do słoika lub wcale.
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut w wodzie w temperaturze około 100 stopni.
Przepis Andrzeja Łukańko

Sałatka z cukinii na zimę do słoików [PRZEPIS]

Sałatka z cukinii na zimę do słoików.
Sałatka z cukinii na zimę do słoików. Fot. archiwum

Składniki

  • 3 kg cukinii 
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • szklanka octu
  • 1/2szklanki cukru
  • szklanka oleju
  • 3 litry wody 
  • pieprz, sól 
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie
Cukinie (jeżeli jest młoda, to ze skórką) obrać, wydrążyć środki i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, cebule pokroić w piórka. Wszystkie warzywa w osobnych naczyniach posolić i zostawić na 1 godz. Następnie warzywa odgnieść, wrzucić do miski i połączyć z wodą, olejem, octem i cukrem.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki. Zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut (od zagotowania).
Przepis Krystyny Sikory

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Co jeść w sierpniu?

Materiał oryginalny: Cukinia na zimę do słoików. Jak zrobić dobre przetwory z cukinii? [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie