7 z 11
Poprzednie
Następne
Cukinia. TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników [PRZEPISY]
Pasztet z cukinii Iwony Borowiec
Składniki
3 szklanki startej ze skórą cukinii
20 dag startego sera żółtego
4 jajka (białka ubite na pianę)
2 starte marchwie
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki bułki tartej
natka pietruszki
sól
pieprz
tymianek
majeranek
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Cukinię odcisnąć, dodać startą marchew, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, ser i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć pergaminem wysmarowanym masłem i wysypanym bułką. Wlać masę i piec godzinę w 180 stopniach.
Pyszny na ciepło i na zimno jako elegancka przystawka podana z żurawiną.