Cykoria – przepisy. Jakie właściwości ma cykoria? Czym jest...

Cykoria – przepisy. Jakie właściwości ma cykoria? Czym jest cykoria podróżnik i kawa z cykorii?

mad

Dziennik Polski 24

Aktualizacja:

Dziennik Polski 24

Cykoria sałatowa.
1/4
przejdź do galerii

Cykoria sałatowa. ©123 rf

Cykoria to wciąż niedocenione warzywo. Warto to zmienić, bo cykoria, choć zawiera w sobie goryczkę, pozytywnie wpływa na układ naczyniowy naszego organizmu. Za to cykoria podróżnik, czyli roślina lecznicza, ma działanie przeciwnowotworowe. Z korzeni cykorii powstaje kawa. Najpopularniejsza w Polsce cykoria sałatowa sprzedawana jest zazwyczaj po kilka sztuk na małych tackach. Można też ją spotkać w gotowych mieszankach sałat.

Cykoria – przepisy


Cykoria sałatowa to roślina dwuletnia. Jej liście mają kolor czerwono-fioletowy z białymi żyłkami. To powoduje, że jest często wykorzystywana jako ozdoba dań.
Warto ją wykorzystać w różnych potrawach. Cykoria bardzo dobrze komponuje się z szynką parmeńską i świeżymi figami. Pamiętajmy jednak, żeby przed zastosowaniem wymoczyć ją w wodzie, żeby pozbyć się lekko gorzkiego smaku.

My proponujemy zacząć eksperymenty kulinarne z cykorią od prostej sałatki według pomysłu Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.

Przepis na sałatkę z cykorią sałatową i cykorią włoską (radicchio)



Składniki na sałatkę
  • 50 g rukoli 
  • 1 główka cykorii 
  • 1/2 małej główki radicchio (cykoria włoska) 
  • kilkanaście obranych orzechów włoskich 


Składniki na sos 
  • 25 g prażonych orzechów włoskich 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 łyżeczki parmezanu 
  • sól i pieprz do smaku
 

Wykonanie
  1. Najpierw uprażyć orzechy do dressingu, żeby przestygły. Następnie drobno posiekać radicchio i cykorię. Przełożyć do miski i wymieszać razem z rukolą oraz orzechami włoskimi nieprażonymi.
  2. Przygotować dressing: zetrzeć na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wycisnąć sok z cytryny i wszystko razem utrzeć. Dodać oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty, to dolać wodę.
  3. Dressingiem polać sałatę i wymieszać. Gotowe. 

Ważna uwaga: radicchio jest gorzka, dlatego należy mieć to na uwadze, jeżeli ktoś nie przepada za goryczką.

Z cykorii mozna przygotować pyszną sałatkę. Stanisław Romek



Przepis na duszoną cykorię


Choć najlepiej jeść cykorię surową, można ja też poddusić.

Składniki
  • cykorie
  • masło
  • woda
  • cukier
  • cytryna
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie
  1. Cykorie wymoczyć w wodzie, żeby pozbyć się goryczki. Następnie posiekać (bez głąbów). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cykorię, pomieszać i chwile podsmażyć.
  2. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i cytryną.
  3. Wlać wodę i dusić do miękkości cykorii.


Cykoria podróżnik


Cykoria podróżnik to roślina lecznicza o pięknej niebieskiej barwie. Według legendy, niebieski kolor cykoria podróżnik zawdzięcza dziewczynie płaczącej po utraconym ukochanym. Stąd też inna nazwa cykorii podróżnik – podróżnik błękitny. Młode, wiosenne listki cykorii można dodawać do sałatek. Mają dużo witaminy C,B i mikroelementów.

Cykoria – kawa


Z korzenia cykorii podróżnik produkuje się kawę. Korzeni cykorii po ususzeniu, zmieleniu i uprażeniu do dziś używa się jako ważnego składnika kawy zbożowej. Przy prażeniu zawarta w korzeniu inulina przemienia się w związek o aromacie przypominającym kawę. Kawę z cykorii kupimy już za ok. 6 zł za 100 gram.

Kawa z cykorii. 123 rf



Cykoria - właściwości


Cykoria to samo zdrowie! Najlepiej jeść ją na surowo. Zapiekana cykoria traci, jak wszystko, co poddane obróbce termicznej, swoje właściwości. Cykoria zawiera przede wszystkim wiele składników mineralnych:
  • potas
  • wapń
  • fosfor
  • magnez
  • mangan
  • żelazo
  • miedź
  • cynk
  • siarkę
  • selan


Jest bogata w witaminy z grupy B, A, E i K. Zawiera też błonnik. Cykoria ma też działanie moczopędne, stymuluje też wątrobę do wydzielania żółci, a żołądek do produkcji soku. Jest więc dobra na trawienie.

Cykoria sałatowa - uprawa


Cykoria jest bardzo łatwa w uprawie. Nasiona cykorii można wysiewać od połowy maja do połowy czerwca. Zbiera się ją od września. W czasie upalnego lata wymaga intensywnego podlewania, gdyż nie znosi suszy.


Źródło: Dzień Dobry TVN

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy

Wideo