Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla

Redakcja
Lato to moja ulubiona pora roku. Nareszcie jest ciepło, zielono i pysznie. Wysokie temperatury nie sprzyjają jednak długim godzinom spędzonym w kuchni. Zamiast tego wolimy przecież położyć się na leżaku, pić lemoniadę i odpoczywać.

Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM

Istnieje sposób, by dwie czynności: gotowanie i leniuchowanie ze sobą połączyć! Czas zabrać się za grillowanie. Nazywane powszechnie narodowym sportem Polaków, z czego ja osobiście bardzo się cieszę. Nic tak nie zbliża ludzi jak wspólny posiłek i nic tak nie wzmaga apetytu jak jedzenie a świeżym powietrzu. Czas jednak zastanowić się, czy na grillu można przygotowywać tylko marynowaną karkówkę i kiełbasę! Nie! Nie warto się ograniczać, bo na ruszcie można przygotować naprawdę wszystko!

Zacznijmy od warzyw: papryka, cukinia, bakłażan a nawet szparagi, polane odrobiną oliwy z oliwek przypieczone nad żarzącym się węglem smakują naprawdę obłędnie. Warto też położyć na grillu ziemniaki, z tym, że lepsze są te starsze zawierające mniej wody, do tego masło czosnkowe i nie wiem jak wy, ale ja jestem w kulinarnym raju. Choć oczywiście rozumiem z większość z was nie wyobraża sobie obiadu na świeżym powietrzu bez porządnego kawałka mięsa.

Na ruszt polecam marynowanego kurczaka, do marynaty można użyć np. jogurtu, czosnku i cytryny, albo odrobiny miodu i papryki do przełamania smaku, rozmaryn i cytryna z dodatkiem oliwy też świetnie się z drobiem dogadują. A skoro o rozmarynie mowa to nic nie smakuje lepiej niż grillowane kotleciki jagnięce z solą morską, oliwą i rozmarynem właśnie. Miłośnikom fast foodów polecam grillowane hamburgery, koniecznie z wołowiny, z dodatkiem odrobiny musztardy, keczupu i pieprzu. Podawać je koniecznie z podgrzaną bułką, pomidorem i sałatą. Chyba że będą miały konkurencję w postaci steków: grubych, krwistych, bez dodatków, bo dobry kawałek mięsa obroni się sam. Grill może posłużyć również do przygotowania ryb: pstrągi, łososie, tuńczyki świetnie się tu sprawdzą.

Grill jest tak uniwersalnym narzędziem, że można na nim przygotować nawet desery. Np. banany w skórkach, pod wpływem temperatury zaczną się cudownie rozpływać, wystarczy dodać do nich łyżkę miodu, lody waniliowe i gotowe. Ananas nabity na patyczki do szaszłyków i posypany odrobiną brązowego cukru zamieni się w bardzo miłą gorącą i słodką przekąskę.

Niezależnie co grillujemy, musimy pamiętać o kilku zasadach. Jedzenie powinno być przygotowywane nad żarzącym się węglem, ogień jest niedopuszczalny, bo może w szybki sposób zniszczyć nam obiad. Rozpalając grilla warto też pamiętać o tym, że większość podpałek w płynie i kostkach to substancje chemiczne. Nie używajmy ich, jeśli chcemy zjeść zdrowo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski