Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na owocowe kombinacje

Redakcja
Wrzesień oznacza wprawdzie koniec wakacji, początek szkoły i codziennych obowiązków, lecz jest to także najlepszy czas w roku dla miłośników śliwek i brzoskwiń.

Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM

Ja te owoce zwykle kupuję w ilościach hurtowych, część zjadam, zanim jeszcze zdążę dotrzeć do domu - a resztę jak najszybciej zamieniam w powidła, dżemy, musy i soki. W tym roku gorąco namawiam do małych eksperymentów, do mieszania smaków i do lekkiego szaleństwa. Bo kto powiedział, że do śliwek nie można dodać imbiru? A czy maluchom nie smakowałyby powidła z czekoladą?

Okazuje się, że brzoskwinie idealnie pasują do rozmarynu i że dzięki takiej kombinacji uzyskujemy wytrawny dżem wspaniały do serów, wędlin i mięs. Polecam przepisy i zabieram się za moje przetwory.

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Składniki:

1 kg brzoskwiń

300 g cukru

3 gałązki rozmarynu

garść świeżego tymianku

1 cytryna

Przygotowanie:

Brzoskwinie sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę, pozbądź się pestek, posyp cukrem i odstaw, aby puściły sok. Następnie przełóż je do garnka o grubym dnie i smaż, aż brzoskwinie zmienią konsystencją, wtedy dodaj posiekane zioła i sok z cytryny, smaż jeszcze przez 20 minut. Gotowe!

Powidła śliwkowe z imbirem

Składniki:

1kg śliwek

100g cukru

2 cm imbiru

laska wanilii

1 łyżka octu balsamicznego

Kora cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki przekrój, pozbądź się pestek, zasyp je cukrem. Gdy owoce puszczą sok, przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj rozkrojoną laskę wanilii, ocet balsamiczny, cynamon i pokrojony imbir. Smaż na małym ogniu, aż powidła osiągną odpowiednią konsystencję.

Powidła z dodatkiem kakao i czekolady

Składniki:

1 kg śliwek

250 g cukru

40 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

4 łyżki kakao

2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Śliwki umyj i pozbądź się pestek, przełóż je do rondla, dodaj cukier i smaż na małym/średnim ogniu przez 4 godziny, gdy zmienią konsystencję i będą już rozgotowane, dodaj cukier waniliowy, kakao i czekoladę, wymieszaj, gotuj przez 20 minut i gotowe! Przełóż do słoików lub zjedz od razu!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski