Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na porządki w lodówce

(DD)
Gotową żywność można przetrzymać w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni, warzywa i owoce najlepiej przechowywać na dolnych półkach
Gotową żywność można przetrzymać w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni, warzywa i owoce najlepiej przechowywać na dolnych półkach Fot. Mońki
Porady. Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją układamy w lodówce i zamrażarce, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw

Czas zacząć wiosenne porządki - również w lodówce. Zwłaszcza po świętach warto sprawdzić, czy produkty i potrawy nie przeterminowały się lub nie zepsuły. Większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, ale odpowiednie przechowywanie pokarmów spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii i mikroorganizmów. Podpowiadamy, w jaki sposób układać żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość i nie zmieniła swoich właściwości.

Okresowe przeglądy

Jakość posiłku zależy nie tylko od rodzaju produktów, z których jest skomponowany, ale również od ich właściwego przechowywania. Wbrew obiegowej opinii, samo włożenie zakupów do lodówki nie przedłuża terminu ich przydatności do spożycia. A o tym, że nie wszyscy mają tego świadomość, świadczą niezwykle częste zatrucia pokarmowe.

W pierwszej kolejności zróbmy mały przegląd wszystkich artykułów spożywczych i usuńmy te, które się przeterminowały lub zepsuły. Warto powtarzać tę czynność regularnie, np. raz w tygodniu. Możesz się zdziwić, co kryje twoja lodówka. Być może na półkach znajdują się jeszcze resztki świątecznego jedzenia lub zapasy spożywcze, o których nikt nie pamięta. Długo zalegające, psujące się w lodówce jedzenie generuje rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów, a także wpływa na jakość pozostałych świeżych produktów. Jeśli nadają się jeszcze do spożycia, możesz kreatywnie je wykorzystać i przygotować pyszne dania. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. I tak co roku w Polsce marnuje się kilka milionów ton żywności, a zjawisko wciąż przybiera na sile. Zostań więc pomysłowym kucharzem: wymyślaj, eksperymentuj, inicjuj nowe dania - słowem, zagospodaruj zwartość swojej lodówki.

Przed zakupem
Zanim kupisz dany produkt, dokładnie sprawdź jego termin przydatności do spożycia. Zazwyczaj jest on umieszczony na opakowaniu. Pamiętaj, że informacja nie zawsze jest zapisana w taki sam sposób. Zgodnie z polskim ustawodawstwem (ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia), na opakowaniach produktów spożywczych stosuje się dwa rodzaje oznakowania daty: termin przydatności do spożycia i datę minimalnej trwałości. Termin przydatności do spożycia kryje się pod zapisem „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok”, natomiast data minimalnej trwałości, oznaczana jest jako „najlepiej spożyć przed” albo „najlepiej spożyć przed końcem”.

- Oznaczenie „najlepiej spożyć przed” i „najlepiej spożyć przed końcem” są poniekąd jednoznaczne - wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. - Taka forma zapisu stanowi swoistą gwarancję producenta, że do wskazanej daty produkt jest najwyższej jakości. Jeżeli jednak zdecydujemy się spożyć go po tym terminie, to być może - jeśli był zachowany „ciąg chłodniczy” - produkt dalej jest dobry. Jednak spożywamy go na własną odpowiedzialność i za __jakiekolwiek przykre konsekwencje takich działań, producent nie odpowiada.

Jeśli chodzi np. o pakowane sery żółte w plastrach, to data przydatności na opakowaniach typu „otwórz - zamknij”, podana jest na etykiecie umieszczonej na spodzie opakowania. Znajdują się na niej wszystkie potrzebne konsumentowi informacje, czyli: producent, skład, temperatura przechowywania. Trochę gorzej może być w przypadku sprawdzania terminu przydatności sera na wagę. Tutaj musimy już zaufać sprzedawczyni, ale w dobrych sklepach nie powinno być przykrych niespodzianek. Niemniej jednak, na każdym bloku sera wybita jest data produkcji i numer towaru, a odbiorca (zazwyczaj hurtownia lub sieć, rzadziej sklepik osiedlowy) dostaje z zakładu atest, na każdy kupiony ser.

Lodówkowy kodeks
Wbrew pozorom, w łatwy sposób można zapanować nad swoją lodówką, wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad. Przede wszystkim kupuj mniej, ale częściej. Staraj się także nie doprowadzić do przeładowania lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza oraz zmniejsza skuteczność chłodzenia. Jeśli nie mamy dużej rodziny, lepiej unikajmy opakowań XXL lub „50 proc. gratis”. W praktyce wygląda to tak, że zachęceni licznymi promocjami kupujemy za dużo żywności, która potem i tak ląduje w koszu. Często zapominamy sprawdzić, czy promocyjne opakowania nie mają przypadkiem bardzo krótkiego terminu przydatności do spożycia.

Na swoim miejscu

Najlepszym rozwiązaniem jest układanie produktów według sprawdzonego schematu. Na górnej półce (7 st.) przechowuj dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. Na półce środkowej (4-5 st.) trzymaj produkty o krótkiej trwałości: biały i żółty ser, twarożek, pokrojoną wędlinę. Nie powinno się przechowywać produktów mlecznych na niższych półkach, ponieważ tam temperatura jest niższa i szybciej rozwijają się bakterie gnilne. Można tu też postawić ugotowane potrawy, np. garnek z zupą szczelnie przykryty.

Dolne szuflady przeznacz na warzywa i owoce. Panuje tu temp. ok. 10 st. i spora wilgotność, dzięki temu sałata czy szczypiorek przetrwa nawet kilka dni, pod warunkiem, że nie opakujesz ich zbyt szczelnie. Do dolnych szuflad warto też wkładać sery twarde w pojemnikach. Właśnie tu wspaniale dojrzewają.

Boczne półki nadają się do trzymania oleju roślinnego, słoików z przetworami, soków w kartonach, butelek z sosami, np. ketchupu. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte!

Zamrażać powinno się tylko te produkty, które się później gotuje lub smaży. Podczas rozmrażania budzą się bowiem drobnoustroje znajdujące się w jedzeniu. Zginą podczas obróbki termicznej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski