MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekolada i chili - duet z Meksyku

Redakcja
Połączenie tych dwóch smaków wydawać, się może dziwne, ale to jedna z najstarszych kompozycji, ulubiona przez Majów.

Ciekawostki kulinarne

Chili to dla mieszkańców Ameryki Południowej przyprawa dodawana prawie do wszystkiego, dawniej w szczególnych momentach sposobem na umartwianie się było wyrzeczenie się jedzenia papryczek chili. Równie ważne było kakao, które umieszczano w grobach bliskich, a jego ziarnami płacono za pracę. Podczas ceremonii zaślubin Majowie mieli zwyczaj dawania sobie wzajemnie przez parę młodą pięciu ziaren kakao. Pełniły one funkcję dzisiejszych obrączek.
Aztekowie do kakaowego napoju dodawali najczęściej chili. Taki napój uważano za silny afrodyzjak. Potwierdzeniem było specjalne święto związane z uprawą kakaowca - świętego drzewa. Trwało ono trzynaście dni. Przez ten czas wszyscy zachowywali abstynencję seksualną, a czternastego dnia odbywała się orgia - oczywiście tuż przed nią wszyscy pili kakao z chili, które dodawało im nieziemskich sił.
Kiedy Krzysztof Kolumb przywiózł w XVI wieku kakao do Europy, stało się ono szybko popularne. Napój przyrządzano podobnie jak w kraju Azteków, ale chili zamieniano na anyż, pieprz albo cynamon i dodawano do niego cukru.
W tej zmodyfikowanej formie kakao podbiło podniebienia Europejczyków i jest znane do dziś.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski