3 z 6
Poprzednie
Następne
Czereśnie. Zobacz TOP 5 dań z czereśniami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Racuchy z czereśniami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
2 szklanki mleka
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru,
2 szklanki mąki
sól
2 jajka
30 dag czereśni
olej do smażenia, cukier puder do posypania
Wykonanie
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, dodać cukier i łyżkę maki. Rozmieszać rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czereśnie dokładnie umyć, przekroić na pól lub wydrylować, osączyć. Do mąki dodać jajka, szczyptę soli i rozczyn, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać z czereśniami. Na patelni rozgrzać olej, kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć, posypać cukrem pudrem.