Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czerwonym szlakiem po Japonii

DMA
14 - tyle restauracji - zdaniem inspektorów Michelina - zasłużyło w Tokio na trzy gwiazdki.

Michelin

Wszystkie odnajdziemy w nowym czerwonym przewodniku Michelin Tokio, Yokohama, Kamakura 2011 r. Są też tu 54 dwugwiazdkowe lokale (52 w Tokio i 2 w Yokohamie), a także 198 jednogwiazdkowych - 174 w Tokio, 14 w Yokohamie oraz 10 w Kamakurze. - Tokio umacnia więc swoją pozycję, jako miasto numer jeden na świecie pod względem liczby restauracji, którym zostało przyznane to najwyższe wyróżnienie - podkreśla Ewa Konopka z Michelin. W przewodniku omówionych zostało w sumie 266 restauracji i 46 hoteli. - Nowością jest piktogram oznaczający gwiazdkową restaurację, w której można zjeść lunch lub kolację za mniej niż 5000 jenów od osoby. Pojawił się on przy 95 lokalach - 81 w Tokio, 7 w Yokohamie oraz 7 w Kamakurze - dodaje Ewa Konopka.

W większości restauracji serwowana jest kuchnia japońska, reprezentowana przez najważniejsze style kulinarne: fugu, soba, sukiyaki, sushi, tempura, teppanyaki, unagi, shojin ryori, izakaya, kushiage oraz yakitori. - Wśród restauracji, są też takie, w których spróbować można ryby fugu czyli ryby, która posiada w sobie śmiertelną truciznę - dodaje Ewa Konopka. Jeśli więc ktoś wybiera się do Kraju Kwitnącej Wiśni nie powinien zapomnieć o nowym czerwonym przewodniku Michelin. (DMA)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski