Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy wiesz, co jesz? Kumulacja konserwantów

(DD)
Konserwanty używane są w przemyśle spożywczym do wydłużenia czasu przydatności spożycia produktów. Można je znaleźć w wielu produktach, w których się ich nie spodziewamy.

Dlatego każdego dnia zjadamy mniejsze lub większe dawki konserwantów, co może prowadzić do ich kumulacji w organizmie. Kumulację może nasilić przyjmowanie zbyt małej ilości płynów (ważne – w czasie upałów najlepiej pić wodę zwykłą lub mineralną, świeże soki, herbatę albo napary z ziół), bowiem konserwanty nie są wówczas wydalane z moczem – taka sytuacja często występuje wśród dzieci.

W konsekwencji dzieci stają się nadpobudliwe, rozdrażnione, mają problemy ze snem, koncentracją i nauką. Do kumulacji substancji konserwujących może dojść także u osób cierpiących na schorzenia nerek i wątroby.

Jeśli nasze narządy filtracyjne nie działają sprawnie, mogą nie być w stanie usunąć konserwantów z organizmu.

Także osoby podatne na alergie powinny wystrzegać się konserwantów – mogą one działać drażniąco na układ pokarmowy i oddechowy. Substancje konserwujące skumulowane w organizmie mogą być także odpowiedzialne za migrenowe ataki bólu głowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski