Dlatego każdego dnia zjadamy mniejsze lub większe dawki konserwantów, co może prowadzić do ich kumulacji w organizmie. Kumulację może nasilić przyjmowanie zbyt małej ilości płynów (ważne – w czasie upałów najlepiej pić wodę zwykłą lub mineralną, świeże soki, herbatę albo napary z ziół), bowiem konserwanty nie są wówczas wydalane z moczem – taka sytuacja często występuje wśród dzieci.
W konsekwencji dzieci stają się nadpobudliwe, rozdrażnione, mają problemy ze snem, koncentracją i nauką. Do kumulacji substancji konserwujących może dojść także u osób cierpiących na schorzenia nerek i wątroby.
Jeśli nasze narządy filtracyjne nie działają sprawnie, mogą nie być w stanie usunąć konserwantów z organizmu.
Także osoby podatne na alergie powinny wystrzegać się konserwantów – mogą one działać drażniąco na układ pokarmowy i oddechowy. Substancje konserwujące skumulowane w organizmie mogą być także odpowiedzialne za migrenowe ataki bólu głowy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?