Dania jednogarnkowe. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Meksykański garnek Doroty Wójcickiej
Składniki
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
150 g żółtej fasolki szparagowej
1 puszka czerwonej fasolki
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
6 pieczarek
1 średniej wielkości cebuli
1 puszka pomidorów
ok. 2-3 łyżeczek soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki majeranku
olej do smażenia
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka.
Fasolkę szparagową pokroić na ok. 3 cm kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski, razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kurczaka.
Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka.
Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.