Dania na Boże Narodzenie: zupa rybna, kutia, sałatka śledziowa i piernik. Zobacz jak to robi szef kuchni [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Chcesz przygotować święta Bożego Narodzenia jak szef kuchni? Zobacz przepisy na świąteczne dania od mistrza!
Chcesz przygotować święta Bożego Narodzenia jak szef kuchni? Zobacz przepisy na świąteczne dania od mistrza!
Święta Bożego Narodzenia 2022 zbliżają się wielkimi krokami, a cały grudzień upłynie pod znakiem spotkań w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych z pracy. Przepyszne potrawy, które im towarzyszą to coś, na co czekamy cały rok. Paweł Suchenek, szef kuchni , zdradza swoje przepisy na tradycyjne potrawy. Zupa rybna, kutia, warstwowa sałatka śledziowa i piernik – oto świąteczne dania, którym nie oprze się żaden łasuch!

Dla wielu z nas świąteczne potrawy są źródłem niepowtarzalnej, magicznej atmosfery, wspomnień oraz smakami, na które czekamy cały rok. Tradycyjne dania bez problemu przygotujesz we własnym zaciszu domowym, ale podstawą jest sprawdzony przepis i składniki dobrej jakości.
– Świąteczne potrawy przywołują masę niesamowitych wspomnień, a odpowiednio przygotowane są pyszne, esencjonalne i mają rzeszę fanów. Postawmy na klasykę i tradycję, ale oprzyjmy ją o składniki dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku. To gwarancja sukcesu – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

Kucharz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem zdradza 4 przepisy na dania świąteczne: będzie coś na słodko i coś na słono.

Spis treści

Świąteczna zupa rybna [PRZEPIS]

Świąteczna zupa rybna.
Świąteczna zupa rybna.

Składniki:

  • Imbir świeży korzeń - 100 g
  • Cebula - 0,5 kg
  • Świeży koper - 100 g
  • Olej rzepakowy - 100 g
  • Pomidory malinowe - 1 kg
  • Pstrąg - 200 g
  • Dorsz - 300 g
  • Troć - 300 g
  • Karp - 300 g
  • Wywar rybny - 0,8 l (można kupić gotowy lub ugotować własny z głów i korpusów ryb)
  • Włoszczyzna - 0,5 kg
  • Mule - 300 g
  • Koncentrat pomidorowy - 50 g (ok. 3 łyżeczki)
  • Suszona słodka papryka - 50 g
  • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie do smaku

Sposób przygotowania:
Do wysokiego garnka wlej wywar rybny, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kawałek pora. Marchewkę i kawałek selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do wywaru z przyprawami. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie pomidory dokładnie umyj i zalej je wrzątkiem. Usuń z nich skórki, nasiona, a następnie pokrój na małe, równe kawałki. Dodaj je do gotującej się zupy i nastaw na kolejne 5 minut, w czasie których obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy cebulkę na złoty kolor – możesz dodać szczyptę soli i cukru, aby podkręcić jej smak i aromat. Podsmażoną odstaw i zabierz się do przygotowania ryb. W razie potrzeby wyfiletuj ryby, usuń skórę, umyj i osącz z wody. Jeśli chcesz dodać filety – pamiętaj jedynie o umyciu i osuszeniu płatów.
Wszystkie ryby pokrój na równe kawałki. Dodaj je do gotowanej już przez 20 minut zupy razem z zeszkloną cebulką, pozostałymi przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Dodaj mule i gotuj jeszcze przez około 5 minut, ale na mniejszym ogniu. Na koniec, w razie potrzeby, posól i dopraw całość pieprzem ziołowym oraz imbirem. Podaj zupę ze świeżym, posiekanym koperkiem.
Przepis na 10 porcji.

Kutia na wigilijny stół [PRZEPIS]

Kutia.
Kutia.

Składniki:

  • 2 szklanki pszenicy
  • 1 szklanki maku
  • 4 szklanki mleka
  • Skórka ze świeżej pomarańczy i cytryny
  • 10 suszonych fig
  • 6 łyżek sparzonych rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 10 łyżek siekanych mieszanych orzechów
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Pszenicę namocz przez noc, kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj ją w wodzie bez żadnych dodatków do miękkości. Mak ugotuj w mleku, ostudź i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Przechodzimy do przygotowania słodkich dodatków. Suszone figi pokrój w kostkę. Zagotuj wodę i sparz pomarańczę i cytrynę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Obierz owoce i pokrój skórkę w drobną kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą, przypraw miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostałą pomarańczę możesz wykorzystać jako dekoracja lub zdrowa przekąska.
Przepis na 10 porcji.

Warstwowa sałatka śledziowa na świąteczny stół [PRZEPIS]

Warstwowa sałatka śledziowa.
Warstwowa sałatka śledziowa.
  • Składniki:
  • Filety śledziowe w oleju - 220 g
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ugotowane buraki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • Majonez - 100 g
  • Pęczek szczypiorku
  • Czarny pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potraktuj tak samo buraki. Wystudzone warzywa pokrój w małą kostkę - pół centymetra na pół centymetra będzie idealne. Następnie odsącz z oleju śledzie i je także pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Przygotuj miskę – dla zapewnienia najlepszego efektu wizualnego, niech będzie to szklana, przezroczysta misa. Sałatkę układaj warstwowo, zaczynając od śledzi. Naprzemiennie wykładaj warstwy naszych składników, a każdą z nich - smaruj majonezem. Na wierzch sałatki zetrzyj na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka, delikatnie oprósz je solą oraz czarnym pieprzem. Na koniec drobno posiekaj szczypiorek i posyp nim całość. Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się „przegryzły”. To danie jest niezwykle proste, ale równie efektowne i co najważniejsze – pyszne.
Przepis na 3 porcje.

Świąteczny piernik z polewą i powidłami [PRZEPIS]

Świąteczny piernik z polewą i powidłami.
Świąteczny piernik z polewą i powidłami.

Składniki:

  • Masło - 125 g
  • Brązowy cukier - 250 g
  • Mąka pszenna - 300 g
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • Mleko - 250 ml
  • 2 jajka

Do przełożenia:

  • Kilka łyżek powideł śliwkowych

Polewa:

  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • Gorzka czekolada - 100 g

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przyszykuj formę keksową do pieczenia, wysmaruj ją dokładnie tłuszczem (najlepiej zimnym masłem) i obsyp zwykłą mąką. Odstaw na bok.
W szerokim, większym garnku na małym ogniu roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj. Kolejno dodawaj: miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewaj jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Uważaj, aby nie przypalić esencjonalnej mikstury – bazy naszego piernika. Zdejmij garnek z ognia, odczekaj minutę na przestudzenie i dodaj kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę, najlepiej przez sitko. Masa nie powinna mieć grudek, być leista i gładka – poświęć chwilę na dokładne połączenie składników. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, wylej ją do przygotowanej wcześniej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut, a po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekrój na pół i przełóż powidłami.
Następnie przygotuj polewę – w rondelku zagotuj śmietankę kremówkę i odstaw ją z ognia. Do jeszcze gorącej dodaj połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę (wybierz tę dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę ostudzić, a następnie polej nią cały piernik.
Piernik z tego przepisu będzie smakował doskonale już tego samego dnia, ale w przypadku tego wypieku czas działa na jego korzyść. Odpowiednio przechowywany w chłodnym, zaciemnionym pomieszczeniu lub lodówce zachowa swoją świeżość przez około tydzień.

Polecamy także:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Maska do włosów niskoporowatych 400 ml

Poprzednia najniższa cena: 24,99 zł24,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Maska do laminacji włosów 200ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Wcierka odżywcza 100ml

Poprzednia najniższa cena: 22,99 zł22,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Dania na Boże Narodzenie: zupa rybna, kutia, sałatka śledziowa i piernik. Zobacz jak to robi szef kuchni [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie