Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z botwinką. Tarta z botwinką i ricottą [PRZEPIS]

mad
Tarta z botwinką i ricottą.
Tarta z botwinką i ricottą. Fot. Stanisław Romek
Co można zrobić z młodej, wiosennej botwinki? Pyszną tartę! Zobaczcie przepis!

Wiosenna tarta z botwinki z serkiem ricotta to propozycja na obiad lub przekąskę naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki
  • 100 g masła
  • jajko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • pęczek botwinki
  • opakowanie sera ricotta 250 g
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Wykonanie
Do robota wrzucić przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce, ok. 30 min.
W międzyczasie umyć buraczki, obciąć końcówki, posolić, popieprzyć, zawinąć w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. 30 minut, tak, żeby buraczki były na wpół twarde.
Do miski dać ser ricottę, jogurt oraz jajka i wymieszać na gładką masę. Liście botwinki wymyć, wysuszyć i pokroić na drobne kawałki. Botwinkę wrzucić do masy serowej. Upieczone buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do masy.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę (24 cm.). Nadmiar ciasta odkroić. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, podpiec 10-15 min. Na ciasto nałożyć masę serowo-buraczkową i włożyć tartę do piekarnika na ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dania z botwinką. Tarta z botwinką i ricottą [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski