Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krem brokułowy z dodatkiem gruszki Iwony  Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Dania z brokułami w roli głównej. TOP 10 przepisów z brokułami naszych Czytelników

Krem brokułowy z dodatkiem gruszki Iwony Borowiec
 
Składniki
 
2 duże brokuły 
800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 
100 g sera (gorgonzola lub inny ulubiony) 
2 twarde i dojrzałe gruszki 
25 g masła 
garść płatków migdałowych (lub pestek dyni) 
 
Wykonanie
Brokuły umyć i podzielić na różyczki. 
W rondlu zagotować bulion, dodać do niego brokuły i przykryte gotować 3-4 minuty, aż brokuły będą miękkie, ale nie utracą zielonego koloru. Podzielić je na dwie partie i zmiksować w blenderze dodając po połowie sera. Zlać zupę do rondla, doprawić solą i pieprzem. 
Gruszki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Rozgrzać ciężką patelnię, rozpuścić masło i włożyć połówki gruszek. Podsmażać 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem. Gdy brzegi gruszek się zrumienią, przełożyć je na talerz i odsączyć z nadmiaru masła. 
Wlać zupę do ciepłych talerzy i ułożyć w niej gruszki. Posypać okruszkami sera i płatkami migdałów.

Zobacz również

Wizyta Donalda Trumpa przyniosła im szczęście. Lando Norris wygrywa po raz pierwszy

Wizyta Donalda Trumpa przyniosła im szczęście. Lando Norris wygrywa po raz pierwszy

Widzewiacy dali z siebie zbyt mało, by choćby zremisować

Widzewiacy dali z siebie zbyt mało, by choćby zremisować

Polecamy

Cały ten zgiełk. Krakowski brud po wyborach

Cały ten zgiełk. Krakowski brud po wyborach

Maciej Zakościelny stara się zachować balans między pracą a życiem prywatnym

PLUS
Maciej Zakościelny stara się zachować balans między pracą a życiem prywatnym

Juvenia Kraków straciła pozycję lidera ekstraligi

Juvenia Kraków straciła pozycję lidera ekstraligi