Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z dynią na koniec sezonu. Mus z dyni, kopytka dyniowe, muffiny i ciasto dyniowe [PRZEPISY]

mad
Sezon na dynie dobiega końca. Warto więc ją jeszcze wykorzystać w kuchni.
Sezon na dynie dobiega końca. Warto więc ją jeszcze wykorzystać w kuchni.
Sezon na dynie powoli dobiega końca. Warto więc jeszcze wypróbować kilka przepisów z dynią w roli głównej. Na słono lub słodko! Co powiecie na mus z dyni, kopytka dyniowe, muffiny i ciasto dyniowe?

Trudno wyobrazić sobie bez niej jesień. Dynia – zdrowa, smaczna i niezwykle wszechstronna przedstawicielka roślin z rodziny dyniowatych. Powstają z niej zarówno zupy, placki i kopytka, jak również ciasta, serniki, muffiny. Znakomita w daniach wytrawnych i na słodko. O sposobie obróbki termicznej i walorach odżywczych dyni opowiada Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, a przepisy na potrawy z dynią proponuje Joanna Brodzicka, autorka bloga Wkawiarence.pl i Ambasadorka kampanii.

Co kryje w sobie dynia?

Dynia, w zależności od rodzaju, przybierać może kształty od okrągłych i pękatych po podłużne. Na targach i w sklepach najczęściej spotkamy dynię zwyczajną. Cechuje się średnicą ok. 40 cm, jasnopomarańczową lub pomarańczowo-zieloną skórką i jasnym miąższem. Częścią jadalną dyni zwyczajnej jest miąższ znajdujący się pod skórką, dlatego podczas jej przygotowania należy odkroić twardą skórę i usunąć z wnętrza nitkowatą strukturę, na której utrzymują się pestki.

Dynia Hokkaido – królowa wśród dyń

Najlepszą do obróbki termicznej dynią jest japońska odmiana hokkaido, której skórka po upieczeniu nabiera słodkiego posmaku.
– Dynię tę, po obróbce termicznej, możemy śmiało zjadać niemalże w całości. Wystarczy usunąć gniazdo nasienne i resztę upiec w piekarniku. Jeśli chcemy przygotować dyniową zupę, najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa, w kształcie przypominająca dużą gruszkę. Ma ona dużo soczystego miąższu, ale i najwyższą kaloryczność spośród wszystkich rodzajów dyni – wyjaśnia Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

Dynia – wartości odżywcze

Wartości odżywcze dyni są uzależnione od jej rodzaju, jednak we wszystkich gatunkach znajdziemy witaminy A, B2, E oraz sole mineralne - magnez, potas, sód, żelazo, wapń i cynk.
– Dynia wspomaga odkwaszanie organizmu i wzmacnia odporność, dlatego szczególnie polecana jest w okresie jesiennym. Ja przygotowuję na zimę puree z dyni: piekę, a następnie blenduję i mrożę w opakowaniach po ok. 400 g. Dzięki temu mogę potem zrobić z niej ciasto lub zupę – mówi ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

Przepisy z dynią Joanny Brodzickiej, autorki bloga wkawiarence.pl

Mus z dyni [PRZEPIS]

Mus  z dyni.
Mus z dyni.

Składniki:

  • dynia
  • olej

Wykonanie musu z dyni
Dynię kroimy na niewielkie kawałki, nie oddzielając od skórki. Każdy kawałek kładziemy na papierze do pieczenia na blasze z piekarnika i pędzelkiem „malujemy” olejem. Pieczemy w piekarniku ok. 40-50 min. w 180 st. C. Po upieczeniu należy odczekać, aż dynia lekko wystygnie. Następnie zdejmujemy część jadalną do miski i blendujemy. W ten sposób otrzymamy mus z dyni, który stanowi bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt.

Kopytka dyniowe na dwa sposoby [PRZEPIS]

Kopytka dyniowe na dwa sposoby.
Kopytka dyniowe na dwa sposoby.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • mus z 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido
  • masło
  • opcjonalnie biały ser, zielona pietruszka

Wykonanie kopytek dyniowych
Dynię posmarowaną olejem pieczemy w piekarniku, zgodnie z przepisem na mus z dyni. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kiedy są już miękkie, dusimy, solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy dynię, ziemniaki, jedno całe jajko oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Formujemy po kolei pałeczki i kroimy nożem na zgrabne paluszki – kopytka. Gotowe kopytka dyniowe gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni roztapiamy masło i polewamy nim ugotowane kopytka. Wspaniale smakują posypane białym serem i zieloną pietruszką.

Wytrawne muffiny dyniowo-marchewkowe [PRZEPIS]

Wytrawne muffiny dyniowo-marchewkowe.
Wytrawne muffiny dyniowo-marchewkowe.

Składniki:

  • 2 kopiate łyżki musu z dyni
  • 1 starta marchewka (niewielka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki (wędzonej), 4 łyżeczki cukru

Wykonanie muffinek
W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej misce – mokre. Następnie łączymy całość. Przelewamy otrzymaną masę do foremek. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy muffinki ok. 35 min. Muffiny świetnie smakują z zielonymi oliwkami lub suszonymi pomidorami ze słoiczka z zalewy – można je dodać do pieczenia lub potraktować jako dodatek. Muffiny możemy również przekroić na pół i posmarować serkiem naturalnym lub ziołowym.

Ciasto dyniowe z polewą z musu z dyni i białej czekolady [PRZEPIS]

Ciasto dyniowe z polewą z musu z dyni i białej czekolady.
Ciasto dyniowe z polewą z musu z dyni i białej czekolady.

Składniki:

  • 1 szklanka musu z dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej /opcjonalnie cukier lub aromat waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 tabliczka białej czekolady

Wykonanie
Przygotowujemy mus z dyni. Masło kroimy na kawałki i podgrzewamy w garnku wraz z pastą waniliową i cukrem. Zestawiamy z ognia, aby przestygło. Połowę musu z dyni łączymy z roztopionym masłem z cukrem i wbijamy do niego żółtka. Całość mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C (góra-dół) i smarujemy foremkę/tortownicę masłem. Możemy również wyłożyć ją papierem do pieczenia. Mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie z musem z dyni z masłem i żółtkami, na koniec dodając pianę z białek, delikatnie ją mieszając. Całość wylewamy na foremkę, wstawiając do piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką, czy jest dobrze upieczone – jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto już jest ładnie wypieczone. Na koniec przygotowujemy masę z musu z dyni oraz czekolady. Roztapiamy czekoladę i dodajemy mus. Nie zagotowujemy. Gotową polewą polewamy lekko przestudzone ciasto.

Szukasz innych przepisów na dania z dynią? Polecamy:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dania z dynią na koniec sezonu. Mus z dyni, kopytka dyniowe, muffiny i ciasto dyniowe [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski