Dania z makaronem: zapiekanki makaronowe, makaron z sosami, warzywami i grzybami. Szybkie dania z makaronem [PRZEPISY]
Szpinakowe tagliatelle z łososiem
Składniki
1,5 szklanki mąki
1 duża garść szpinaku
1 jajko
1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia ryby
300g fileta z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
100ml śmietanki 30%
4 łyżki pestek granata
pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz