Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z ziemniaków – przepisy. Proste i sprawdzone potrawy z ziemniakami w roli głównej [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

mad
Proste i sprawdzone potrawy z ziemniakami w roli głównej - zobaczcie przepisy!
Proste i sprawdzone potrawy z ziemniakami w roli głównej - zobaczcie przepisy! fot. pixabay
Pomysły na dania z ziemniaków! Ziemniak w zupie, drugim daniu, polany sosem czy też w sałatce – to zdecydowanie za mało dla tego wszechstronnego warzywa. Zobaczcie co można przygotować z popularnego ziemniaka.

Polacy pokochali ziemniaki. Ze świecą szukać tego, kto jeszcze nigdy nie miał go w ustach. Statystyczny mieszkaniec nadwiślańskiego kraju zjada około 100 kg ziemniaków rocznie. Imponujący wynik, prawda?

Ziemniaki zapiekane z boczkiem lub kiełbasą.
Ziemniaki zapiekane z boczkiem lub kiełbasą. fot. pixabay

Ziemniaki zapiekane z boczkiem lub kiełbasą [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • ½ kg boczku wędzonego lub kiełbasy
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty (opcjonalnie)

Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: posolone i popieprzone ziemniaki, boczek i cebulę. Ostatnia warstwa to ziemniaki. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 do 2 godzin. 15 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem żółtym.
Przepis Justyny Kalemby

Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback.
Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback. Fot. materiały prasowe

Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 sztuki kiełbasy (np. ostrołęckiej ZM Pekpol)
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży majeranek
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki. Ostrym nożem naciąć prawie do końca. Uważać, aby nie przekroić ich na pół. Kiełbasę pokroić w plasterki. Z majeranku oderwać listki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
W szczeliny w ziemniakach wcisnąć kiełbaskę, majeranek i co kilka szczelinek czosnek. Całość skropić olejem i doprawić solą i pieprzem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę (aż ziemniaki będą miękkie).

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana.
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana. Fot. Katarzyna Skuta

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana [PRZEPIS]

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego
  • ok. 7-8 większych ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka soku pomidorowego
  • kminek
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • duża łyżka masła
  • ok. pół szklanki mleka
  • ser żółty do posypania

Wykonanie
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić razem na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Na koniec wlać sok pomidorowy, zagotować pilnując, aby płyn nie odparował za bardzo.
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać przyprawę do ziemniaków, masło i mleko. Ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja ma być lekka i puszysta (w razie potrzeby dolać mleka). Mięso rozłożyć w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub rozłożyć do 4 mniejszych na każdą porcję. Na mięsie rozłożyć ziemniaki, posypać je startym serem.
Potrawę zapiekać 25 minut w 180 stopniach.
Przepis Katarzyny Skuty

Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką.
Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką. Fot. Andżelika Knop

Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką [PRZEPIS]

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków 
  • 2 średnie piersi kurczaka 
  • ok. 10 dużych pieczarek 
  • 2 cebule 
  • 2 małe papryki 
  • pieprz czarny 
  • sól
  • suszona natka pietruszki  
  • oliwa 
  • 2 jajka  
  • 200 ml śmietany 
  • 50 g tartego sera żółtego

 
Dodatkowo

  • masło
  • bułka tarta

Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie odstawić, aby przestygły. Gdy będą już chłodne pokroić je w grube plastry. W międzyczasie pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na odrobinie oliwy. Przyprawić do smaku. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miseczki i odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i także podsmażyć. Gdy już się zrumieni, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypać czarnym pieprzem i solą. Całość smażyć ok. 7 minut na wolnym ogniu.   W tym czasie przygotowujemy ostatni składnik - czyli paprykę, którą pokroić w dużą kostkę.    Gdy wszystkie składniki są już gotowe pora na łączenie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na  dno wyłożyć połowę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wyłożyć pieczarki, kurczaka z cebulą i paprykę. Przykryć resztą ziemniaków, posypujemy natką pietruszki.
W śmietanie rozbełtać jajka. Zalać zapiekankę masą jajeczno-śmietanową, posypać serem i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około pół godziny.
Przepis Andżeliki Knop

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dania z ziemniaków – przepisy. Proste i sprawdzone potrawy z ziemniakami w roli głównej [PRZEPISY CZYTELNIKÓW] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski