FRITAR SA. Najnowocześniejsze techniki zamrażania
Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego Fritar SA w Tarnowie wywodzi się z założonego w 1972 r. Przedsiębiorstwa Rolno-Spożywczego Igloopol, od którego oddzieliło się w 1991 r., a 10 lat później przekształciło w firmę prywatną z polskim kapitałem - jej głównym udziałowcem jest przedsiębiorstwo Iglokrak z Krakowa (jeden z najważniejszych w Polsce dystrybutorów produktów mrożonych).
Fritar, mimo że znany jest przede wszystkim z produkcji frytek, ma w ofercie - którą wciąż regularnie poszerza - również bogaty asortyment mrożonych mieszanek warzywnych, pierogów i wyrobów mączno- -ziemniaczanych. W zakładzie przerabia się rocznie kilkadziesiąt tysięcy ton ziemniaków i kilkanaście tysięcy ton różnych warzyw i owoców, a w sezonie zatrudnia się od 250 do 300 osób.
W kolejnych latach planowane jest zwiększenie produkcji - stąd między innymi potrzeba nawiązania kontaktów z nowymi dostawcami. Nie jest to proste, bowiem Fritar kupuje surowce wyłącznie od sprawdzonych dostawców, z którymi podpisuje umowy kontraktacyjne. Umowy te zawierają klauzulę wymagań jakościowych, jakie musi spełniać dostawca - m.in. określono wymagania dotyczące dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych żywności na zgodność z aktualnymi aktami prawnymi, obowiązującymi w Polsce i w Unii Europejskiej.
W dziale zakupów zatrudniony jest ponadto agronom, który prowadzi kontrolę plantacji od momentu sadzenia zbiorów. Zakład pobiera także losowo próbki na każdy dostarczany asortyment surowców i zleca w akredytowanym laboratorium badania na zawartość zanieczyszczeń chemicznych.
Do przetwórstwa owoców i warzyw oraz do produkcji mrożonych frytek wykorzystuje się w firmie najnowsze technologie światowe i najnowocześniejsze techniki zamrażania. W tarnowskim zakładzie, korzystając z funduszy unijnych, zmodernizowano m.in. park maszynowy - zainwestowano w nowe rozwiązania technologiczne: nowoczesną linię do produkcji frytek o wydajności 6 ton gotowego produktu na godzinę oraz linię do obróbki warzyw o wydajności 5 t/godz.
Wdrożony został system sortowania frytek, dzięki któremu nie tylko można wykluczyć produkt z defektami, lecz także usunąć wszelkie niedociągnięcia. Działa też - stosowany w niewielu polskich firmach - w pełni zautomatyzowany system pakowania, pozwalający na automatyczne i szybkie pakowanie produktu w opakowanie jednostkowe.
Niedawno w ofercie pojawiła się nowa linia produktów - "Fast & Easy", które pozwalają szybko i łatwo przygotować oryginalny posiłek. Pojawiły się również nowe propozycje z grupy "Warzyw na patelnię", cieszącej się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Jednak największym przedsięwzięciem było uruchomienie w zeszłym roku nowego działu Gastronomii. Obecnie Fritar ma dla klientów sektora gastronomicznego (pod marką Fritar Food Service) produkty Premium: frytki i specjalności ziemniaczane, warzywa i owoce oraz grzyby leśne. Oprócz tego - widząc potrzeby rynkowe - firma przygotowała również szeroką ofertę "Ekonomicznego Wyboru", frytek i warzyw, będącej wynikiem kompromisu w relacji ceny do jakości.
Bezpieczeństwo i jakość wyrobów potwierdza wdrożony w firmie certyfikowany system zarządzania ISO 22000:2006, a także certyfikaty: IFS (International Food Standard) i BRC (British Retail Consortium), umożliwiające dystrybucję produktów w sieciach handlowych za granicą.
(DD)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?